Radna mjesta čekaju Gradiščane

Milan Vujić
Radna mjesta čekaju Gradiščane

Gradiška - Šansu za zaposlenje ove godine će dobiti mnogi stanovnici Gradiške kojima se radno mjesto smiješi zahvaljujući projektima Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na Birou za zapošljavanje prijavljeno je 5.995 osoba koji aktivno traže posao, a predviđenim projektima posao bi trebalo da dobije 100 djece poginulih boraca i 400 lica koja se odluče za samozapošljavanje u čitavoj RS.

Šef gradiškog Biroa za zapošljavanje Obrenka Balta je istakla da je predviđeno i zapošljavanje Roma, prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i sticanje pripravničkog radnog staža, te zapošljavanje starijih od 50 godina.

- Za samozapošljavanje Roma predviđeno je 4.000 KM, a za poslodavce koji zaposle osobu romske nacionalnosti 6.000 maraka - rekla je Balta i  dodala da je za svaki projekat uslov da poslodavac redovno plaća plate i doprinose u idućih godinu.

Ona je rekla da u okviru projekta "Zajedno do posla" predviđeno izdvajanje 8.000 KM za zapošljavanje djece poginulih boraca, 5.000 maraka za zapošljavanje ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca ili 4.000 KM za poslodavce koji se odluče da zaposle osobe iz ovih kategorija.

Projektom za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom planirane su dvije kategorije.

- Za  djecu poginulih boraca predviđeno je sufinansiranje neto plate od 500 KM i 296 maraka doprinosa na platu, a kod ostalih kategorija pripravnika biće sufinansiran samo iznos neto plate - istakla je Balta.

Ona je navela da će poslodavci koji žele da zaposle radnika starijeg od 50 godina biti sufinansirani sa 4.000 maraka, a za obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika mogu da dobiju do 1.000 maraka. Konkurs Zavoda za zapošljavanje RS, koji obuhvata šest projekata, biće otvoren do 19. aprila.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić istakao je da je lokalna uprava formirala tim za praćenje javnih poziva koji ima za cilj da obavještava i upoznaje fizička lica, preduzetnike i privredna društva sa uslovima i načinu prijave za javne pozive, te kako koristiti sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje.

- Na ovaj način želimo pomoći domaćim investitorima koji već rade na našim prostorima, ali i upoznati nove investitore o olakšicama koje mogu ostvariti prilikom zapošljavanja radnika, te povući više sredstava koja su na raspolaganju na osnovu javnih poziva - istakao je Žmirić.

Privreda

Zavod za zapošljavanje RS u saradnji sa resornim ministarstvom, u ovoj godini će realizovati nekoliko projekata vrijednosti 4,5 miliona maraka kroz projekte zaposlenja u privredi i samozapošljavanje lica.

Opština Gradiška je budžetom za 2017. godinu predvidjela 250.000 maraka za podršku i pomoć privredi, te će u narednom periodu putem javnih poziva ova sredstva biti dodijeljena.

Dio stanovnika koji aktivno traže posao

- 23  djece poginulih boraca

- 42  ratna vojna invalida

- 382 učesnika rata

- 800 lica do 55 godina

- 248 pripravnika

- 100 Roma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana