Radioaktivni otpad bi Dvoru uduplao budžet

Nezavisne.com
Radioaktivni otpad bi Dvoru uduplao budžet

Novi Grad, Dvor - Opštinsko vijeće Dvora se jednoglasno protivi da budući centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude na području Trgovske gore.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor, nakon sastanka i prezentacije predstavnika Vlade Hrvatske i Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, rekao je da prije bilo kakvih koraka moraju biti izrađene studije bezbjednosti, sa različitih aspekata.

“Oni kažu da je ovo tek prva faza i da su samo htjeli javnost da upoznaju sa projektom, šta on sve sa sobom nosi i da se vidi koje su sve opcije. U javnosti je provučeno da mi nešto odlučujemo, što nije točno, jer konačnu odluku donosi država”, naglasio je on.

Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici susjednih hrvatskih gradova, ali i predstavnici Novog Grada u RS, prvi put je službeno iznesena ponuda o naknadi opštini Dvor, koja bi, ako pristane na odlaganje na svom području, dobila osam miliona kuna (nešto više od dva miliona maraka) godišnje, koliki je godišnji budžet te opštine.

“Zaključak koji su donijeli mi se čini kao nešto što je urađeno čisto pro forme! Po kuloarima se, kako sam čula, već uveliko priča da su oni takvu odluku donijeli pod pritiskom javnosti, ali da će na kraju s pričom da ništa nisu mogli uraditi pustiti da to i prođe”, kaže Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad.

Ona ističe da je od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS zatražila da Narodna skupština RS usvoji deklaraciju kojom će zadužiti predstavnike entiteta u institucijama BiH da zaustave izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada kod Trgovske gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana