Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice: Novi vrtić nasušna potrebna

Miloš Vasiljević
Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice: Novi vrtić nasušna potrebna

Velika je potražnja za mjestom u vrtiću, napravili smo idejni projekat za izgradnju novog objekta, našli smo lokaciju gdje bi bilo idealno da se izgradi. Postojeće obdanište je 100 odsto popunjeno, a drugi dio je u sklopu crkve u jednoj prostoriji gdje plaćamo zakup, ali to je prelazno rješenje i kapaciteti nisu dovoljni. Taj milionski projekat kandidovali smo prema Vladi Srpske još lani.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, dodajući da bi se stanje moglo popraviti i kada je riječ o putevima.  Naime, prije dvije godine rekonstruisan je put do Gradiške, ove godine trebalo bi da se obnovi trasa do Prijedora, a i put prema Kostajnici zreo je za sanaciju.

- Ne mogu reći da je Kozarska Dubica slijepo crijevo, ali nije na glavnim trasama dok se ne izgradi glavna saobraćajnica koja treba ići od Prijedora do Donje Gradine, a to je jedan od razloga što je teško privući investitore. Takođe, zbog manjka novca u budžetu nismo u mogućnosti da održavamo ni sve puteve koji su u nadležnosti opštine - rekao je Reljić.

GLAS: Šta je sve urađeno lani i koji su planovi u ovoj godini?

RELjIĆ: Lani smo mnogo radili na sanaciji objekata koji su bili oštećeni u posljednjem velikom zemljotresu. Završili smo zgradu koja je bila devastirana gdje su smješteni Centar za kulturu i informisanje, biblioteka i naša lokalna televizija. Sada se te institucije vraćaju u svoj dom, u kome su bili ostali samo zidovi. To smo uspjeli uraditi uz pomoć Vlade Srbije. Tu su i seoski putevi i mostovi. Krajem prošle godine dobili smo i 100.000 maraka od Savjeta ministara za sanaciju nakon poplava, a radimo projekat za jedan pojas u gradu kod hotela “Cepter” gdje je zaštitni zid oronuo. Tu ćemo utrošiti novac i utvrditi grad.

GLAS: Često imate štetu od poplava, kako to riješiti?

RELjIĆ: Klima se promijenila, u ravničarskom smo području, u slivovima Une i Save i uvijek je bilo poplava. Nikad nismo sigurni, ali dajemo sve od sebe da ono što je do nas uradimo, znače nam pomoći sa viših nivoa vlasti.

Tu se preklapaju nadležnosti opštine i ustanove “Vode Srpske”, sa kojom imamo odličnu saradnju.

GLAS: Kako sačuvati omladinu, imaju li mladi gdje raditi?

RELjIĆ: Veoma teško. Kozarska Dubica je kroz istoriju bila prepoznatljiva po migracijama, ljudi su “vukli” jedni druge i zaista imamo veliki odliv stanovništva. Omladina odlazi na fakultet pa često nakon školovanja i ostaju u tim većim gradovima da žive. Situacija nije jednostavna, ali borićemo se.

GLAS: Koje su to pronatalitetne mjere opštine?

RELjIĆ: Godišnje iz budžeta za drugo i treće dijete, za oba nezaposlena roditelja, izdvajamo oko 100.000 KM. U ovim izazovnim vremenima moramo misliti na svakog našeg sugrađanina, a taj znak pažnje njima znači mnogo. Takve mjere biće i ove godine, osluškujemo potrebe građana i stojimo im na raspolaganju.

Una

GLAS: Rijeka Una jeste jedan od prirodnih dragulja Srpske. Jeste li dovoljno iskoristili turističke potencijale ?

RELjIĆ: Nismo. Ipak, idemo ka tome, sa partnerskom opštinom Babina Greda u Hrvatskoj imamo dobru prekograničnu saradnju. Zajedno smo aplicirali za jedan dugoročni projekat vrijednosti oko dva miliona maraka, a novac je planiran za sanacije korita, uređenju obala Une i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana