Putevima prvog progona Srba u BiH pješačilo 200 građana

Srna
Putevima prvog progona Srba u BiH pješačilo 200 građana

Brod - Manifestacija "Dani Lipe na Vučijaku", koja je organizovana kao znak sjećanja na Srbe poginule u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje, završena je juče kod crkve Svetog Jovana Vladimira na Lipi.

Tim povodom održan je i marš "Putevima prvog progona Srba u BiH" u kojem je učestvovalo oko 200 

građana, a na Lipu su stigli i maratonci i biciklisti. 

U crkvi na Lipi služen je pomen svim stradalim Srbima sa područja pet opština, a potom su na spomen-obilježju položeni vijenci, te je priređen nastup kulturno-umjetničkih društava. 

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da su se Brođani odlučili da maršem u dužini od deset kilometara, kao i maratonom i biciklijadom na trasi od 28 kilometara simbolizuju put povlačenja srpskog stanovništva sa ovog područja do Lipe. 

- Ovo je značajan dan za našu opštinu. Lipa je simbol progona Srba, ali i velikog otpora. To je posljednja tačka gdje su Brođani pružili otpor agresoru - rekao je Jovičić. 
Predsjednik Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić istakao je da se srpsko stanovništvo 1992. godine, kada je protjerano sa područja opštine Brod, skrasilo u Semberiji. 
Milan Borojević, otac poginulog borca koji je stradao na Lipi, kaže da su upravo putem kojim je sada hodao pobjegli u koloni. 
- Bježali smo na sve načine, konjima, u kamionima, traktorima. Bog samo zna kako smo uspjeli - rekao je Borojević. 
Manifestacija "Dani Lipe na Vučijaku", koja je počela u subotu, organizovana je s ciljem njegovanja i sjećanja na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja "Koridora života".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana