Putevi vode u nova neslaganja u Srpcu

Milijana Latinović
Putevi vode u nova neslaganja u Srpcu

SRBAC - Lokalna vlast u Srpcu uložiće u naredne tri godine 7,29 miliona KM uz pomoć Vlade Republike Srpske i drugih donatora da bi obnovila putnu i elektroinfrastrukturu, proširila vodovodnu mrežu i privukla buduće investitore, navedeno je u planu implementacije razvojnih projekata Opštinske uprave za period od 2021. do 2023. godine.

Biće nastavljeno proširivanje mreže asfaltnih saobraćajnica da bi više od hiljadu stanovnika iz Srđevića, Ćukala, Glamočana, Kobaša i Srbac Sela imalo kvalitetnije puteve. Predviđeno je i priključenje na gradsku vodovodnu mrežu sela u Lijevče polju i zamjena najmanje 30 odsto rasvjete energetski efikasnijim sijalicama da bi bili smanjeni rashodi za oko 20 procenata.

Ovakav razvojni plan dobio je punu podršku vladajućih partija u Skupštini, SNSD-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, dok opozicija izražava određenu dozu skepticizma, smatrajući da će pojedini dijelovi opštine ostati zapostavljeni u budućim investicijama. Član Opštinskog odbora SDS-a Srbac Želimir Urić smatra da nije predviđen ravnomjeran razvoj, jer su zapostavljena određena sela poput Bardače i Bajinaca, u kojima su, kako kaže, saobraćajnice u katastrofalnom stanju.

- Već godinama se ne ulaže dovoljno u ovaj kraj, čemu svjedoči i najnoviji plan u koji nije uvrštena rekonstrukcija navedenih puteva. Ovuda se teško prolazi i pješke, a kamoli vozilima , jer su blato i rupe na vozilima na sve strane - rekao je Urić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević smatra da situacija nije ni izbliza takva, jer je za vrijeme njegovog mandata uloženo 50.000 KM u sanaciju najkritičnijeg dijela puta prema Bardači, uz rekonstrukciju 900 metara saobraćajnice u Bajincima, gdje je planirano asfaltiranje još dva kilometra.

- Jedan od naših prioriteta u naredne tri godine biće da omogućimo proširenje vodovodne mreže u Ćukalima i Župskom Razboju, zatim Razboju Ljevčanskom, Kukuljama i Liliću, što je još jedna potvrda da su lijevčanska sela i te kako zastupljena u budućim razvojnim planovima - ističe Dragosavljević.

Srbačka vlast takođe planira širenje plasteničke proizvodnje i izgradnju sistema za navodnjavanje za najmanje 10 odsto te rekonstrukciju dodatnih pet kilometara nasipa i četiri kilometra kanalske mreže s ciljem efikasnije odbrane od poplava.

Odbornik SDS-a Dragan Lepir ističe da je nasip u Bajincima naročito nezaštićen, jer Vrbas često mijenja tok, zbog čega su česte poplave na ovom području.

- Jedno od rješenja je da bude izgrađen nasip oko groblja u ovom selu, koje tokom svakog izlivanja Vrbasa završi pod vodom - rekao je Lepir.

Dragosavljević kaže da će odbrambeni sistem u Srpcu biti znatno poboljšan čišćenjem 80 kilometara primarne i sekundarne kanalske mreže, koje je nedavno započelo sredstvima obezbijeđenim putem resornog ministarstva.

- Ranijim projektom izvršili smo i rekonstrukciju pumpne stanice u Poveliču, a u planu je i sanacija pumpnih stanica u Bajincima i Srpcu - dodao je Dragosavljević.

Novim razvojnim programom planirana je i veća promocija Srpca kao investicione lokacije i namjera je da barem desetak novih investitora pokaže interesovanje za ulaganje u naredne tri godine.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da  je plan da poslovno okruženje bude unaprijeđeno već u ovoj godini ulaskom u regionalni BFC SEE program uz podršku Privredne komore RS.

- Time će naši potencijali biti više prepoznati kod investitora u okolnim zemljama. Planiramo da oživimo Privredni savjet i omogućimo veću uključenost privrednika u donošenje odluka uz brojne olakšice i skraćenje administrativnih procedura - rekao je Miholjčić.

Turizam

U srbačkom DNS-u smatraju da bi razvojnim planovima trebalo da bude obuhvaćena i sanacija puta od Gornje Lepenice do manastira Osovica, koji ima značaj za vjerski turizam i koji je u lošem stanju, dok u PDP-u smatraju da u pogledu turizma treba više promovisati bogatstvo rijeka Save i Vrbasa s ciljem privlačenja turista, ali i domaćeg stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana