"Put sjećanja" u počast jaseničkim logorašima

Srna
Foto: Srna

KOSTAJNICA- Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović uručio je danas biciklističke kacige, prsluke i majice sa logom opštine učenicima koji će sutra biciklima krenuti na "Put sjećanja" od Kostajnice do Donje Gradine.

Janjetović je rekao Srni da opština Kostajnica, povodom 77 godina od proboja jasenovačkih logoraša, organizuje "Put sjećanja" od Kostajnice do Spomen-područja u Donjoj Gradini.

Dionicu dugu oko 40 kilometara biciklima će preći 16 učenika kostajničke Osnovne škole "Petar Mećava".

Janjetović je podsjetio da su ovu rutu, s ciljem odavanja počasti jasenovačkim logorašima, 22. aprila prošle godine samoinicijativno biciklima prešli, tada četrnaestogodišnji, dječaci iz Kostajnice Kristijan Radomirović i Rastko Adamović.

"Opština Kostajnica je podržala njihovu ideju, sa željom da ovakav način obilježavanja godišnjice proboja postane tradicija kojom bi se iz ove opštine poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja", rekao je Janjetović.

On je naveo da je planom puta predviđen i obilazak Spomen-krsta u Kozarskoj Dubici i spomen-kosturnice kod crkve u Drakseniću, dok je startna pozicija jedna od dvije masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata u Kostajnici.

Hiljadusedamdesettri logoraša pokušala su proboj 22. aprila 1945. iz logora Jasenovac a preživjelo je njih 169.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana