Puštena u rad prva česma osinjskog vodovoda

Srna
Foto: Srna

DERVENTA- U derventskom naselju Osinja danas je puštena u rad prva česma osinjskog vodovoda, koji će po završetku projekta snabdijevati vodom oko 1.000 domaćinstava južnog dijela Dervente.

Prvu česmu osinjskog vodovoda ispred crkve Svetog Pantelejmona pustio je u rad gradonačelnik Dervente Milorad Simić, koji je naglasio da je ovaj projekat od velike važnosti u koji je lokalna zajednica do sada uložila 1,25 miliona KM.

"Ovo je veliki dan za Derventu i osinjski kraj koji obuhvata šest sela. Privodimo kraju pozitivnu priču, a to je da 1.000 domaćinstava dobije pitku vodu u cijelom južnom dijelu grada. Bilo je problema i opstrukcija, ali je pobijedilo pozitivno razmišljanje i potreba ovih ljudi", rekao je Simić novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo što je projekat stigao u ovu fazu, podsjetivši da će iz budžeta grada biti finansirane dvije trećine ukupne vrijednosti projekta.

"Sljedeća faza su sekundarni vodovi, a za sada su domaćini obezbijedili učešće za četiri, pet vodova. Na idućem skupštinskom zasjedanju biće predloženo da 1.500.000 KM iz budžetskog suficita bude izdvojeno za ovaj projekat", rekao je Simić.

On kaže da se 100 domaćinstava koja su u blizini glavnog cjevovoda već priključuju na glavni vod.

Prema njegovim riječima, svi zainteresovani mještani bi za nekoliko mjeseci mogli da dobiju vodu.

Osim Osinje, vodu treba da dobiju i naselja u Crnči, Pojezni, Velikoj i Maloj Sočanici.

Otvaranju prve česme osinjskog vodovoda prisustvovao je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić koji je istakao da će to doprinijeti ostanku stanovništva na selu.

"Ovo su možda mali koraci za Srpsku, ali su za Derventu i osinjski kraj veliki", rekao je Žunić.

Predsjednik građevinskog odbora projekta vodovoda u osinjskom kraju Dragomir Lejić rekao je da je realizacija projekta bila veoma zahtjevna jer je u početku bilo mnogo opstrukcija počev od odusustva podrške skupštinske većine što je uzrokovalo nerazumijevanjem i odbijanjem dijela mještana da budu dio projekta.

"Zahvaljujući gradonačelniku Simiću i sadašnjoj skupštinskoj većini koji su prepoznali potrebu za Osinje i okoline, krenuli smo u realizaciju i možemo reći da je ovo simbolično otvaranje česme početak završne faze, realizacije sekundarnih vodova u selima i zaseocima", rekao je Lejić.

Vodu je najprije dobilo oko 100 domaćinstava, među kojima je i dom sedamdesetdevetogodišnjeg Tome Novića.

"Od 2014. godine sam koristio vodu iz Ukrine, tako da nam je trebala i tehnička i voda za piće. Ovo nam je najsrećniji dan u životu i razumiju nas oni koji znaju šta znači imati vodu i riješeno ovo životno pitanje", rekao je Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana