Puštena u rad novoizgrađena trafo-stanica u Laktašima

Srna
Puštena u rad novoizgrađena trafo-stanica u Laktašima

Laktaši - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i generalni direktor kompanije "Elektroprenos BiH" Mato Žarić pustili su danas u rad novoizgrađenu 110-kilovoltnu transformatorsku stanicu "Laktaši dva". Cvijanovićeva je novinarima u Laktašima rekla da je vrijednost objekta oko 3,3 miliona KM što se uklapa u cijeli investicioni program koji se realizuje na području oba entiteta.

"Zainteresovani smo apsolutno za funkcionisanje ove kompanije koja je zajedničko vlasništvo dva entiteta i mi kao akcionari vodimo računa o investicijama i svim drugim aspektima poslovanja u ovom preduzeću", dodala je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da je zadovoljna profesionalnim odnosom koji ima ova kompanija i načinom na koji komunicira sa vlasnicima, a u planu je dalje jačanje i razvijanje odnosa.

"Posebno smo zadovoljni što kompanija izvršava svoje obaveze prema radnicima i državi i uspijeva da realizuje ovako velike investicije", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je u opticaju realizacija projekata vrijednih oko 170 miliona KM, što pokazuje veliku potentnost ove kompanije koja je, što je najvažnije, na usluzi razvoju privrede.

Premijer Srpske je dodala da će novi objekat u Laktašima služiti razvoju privrede, posebno industrijske zone, ali i aerodroma i auto-puta.

"Dešavaju se investicije i u narednom periodu nastaviće se realizovati. Drago mi je da smo prije tri godine uspjeli da deblokiramo ovu značajnu kompaniju i ona je pokazala sve ono što može da radi i koliko može da bude na usluzi razvoju entiteta i mislim da ćemo u narednom periodu pokazati koliko kompanija može značiti društvu", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ova kompanija ima jasno definisane odnose i profesionalan pristup, daje šansu domaćim subjektima da unapređuje svoj rad ili dobija značajne poslove, sve u funkciji razvoja.

"Vlada je zadovoljna onim što ima i u narednom periodu će dalje jačati i razvijati naše odnose. Znam da u ovome imamo podršku svih kolega u federalnoj Vladi i da su i oni svjesni da je ova kompanija značajna za oba entiteta. Kada imate jasno definisane odnose u okviru BiH, onda stvari mogu da funkcionišu", dodala je premijer.

Prema njenim riječima, dogovoren je i način na koji će se nivelisati investicije na trogodišnjoj osnovi kada je moguće da se vidi koliko se ulaže i kolike su potrebne.

Generalni direktor kompanije "Elektroprenos" BiH Mato Žarić rekao je da se trenutno radi oko 50 trafo-stanica u BiH koje bi uskoro trebalo da budu završene.

"U ovu trafo-stanicu utrošeno je oko 3,3 miliona KM, a ukupno ima oko 170 miliona KM u izgradnji na području cijele BiH", dodao je Žarić.

On je pojasnio da je u Laktašima izgrađena nova trafo-stanica, jer se razvojem opštine i njenih privrednih kapaciteta ukazala potreba za sigurnijim napajanjem privrednih subjekata ovog kraja.

"Njenom izgradnjom opština Laktaši dobija pouzdanije napajanje industrijske zone u Aleksandrovcu, aerodroma Mahovljani, kao i auto-puta Banjaluka-Gradiška", naglasio je Žarić.


Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je da je riječ o vrijednoj investiciji "Elektroprenosa" BiH koja će obezbijediti sigurno napajanje opštine Laktaši.

"Ovo je treća 110-kilovoltna transformatorska stanica na području Laktaša. Imali smo određene probleme u snabdijevanju električnom energijom što je limitiralo i privlačenje novih investicija u industrijsku zonu", pojasnio je Karapetrović.

On je dodao da je u planu širenje industrijske zone u oblasti logististike, špedicije, proizvodnih i uslužnih djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana