Pupovac: Selo Mlaka strašan svjedok  ustaškog zločina

Srna
Pupovac: Selo Mlaka strašan svjedok  ustaškog zločina

JASENOVAC - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da je selo Mlaka strašno mjesto po onome šta se tu dogodilo tokom Drugog svjetskog rata zbog čega se tu okupljaju i šalju poruke da se takav zločin, koji su ustaše počinili nad srpski, jevrejskim i romskim narodom, nikada više ne bi ponovio.

Pupovac je rekao da je to i mjesto koje poziva na drugačiji odnos prema strahotama koje su počinjene na ovom mjestu prema djeci, ženama, starcima, pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda i protivncima ustaškog režima i NDH.

“Zato je važno da se ovdje okupljamo i da se odavde šalju poruke opomene i istovremeno poruke koje će ljude osvijestiti kakav je karakter imao ustaški režim, kakav je bio taj zločin, koja mržnja i koje zlo je stajalo iza toga da se takve stvari nikada više nikada ne bi ponovile”, izjavio je Pupovac novinarima u selu Mlada kod Jasenovca.

Pupovac je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka kod Jasenovca, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan u okviru obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Prema podacima Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”, dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Jasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece. Selo Mlaka je dio kompleksa jasenovačkog logora smrti, u kojem su bili smješteni žene i djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana