Puna kupališta u Gradišci: Sava draža od mora

Milan Vujić
Puna kupališta u Gradišci: Sava draža od mora

Gradiška - Zašto bismo išli na more kada se možemo rashladiti u bistroj rijeci Savi, sunčati na njenim obalama, a pred nosom imamo čak i ostrvo.

Ovako u šali kažu Gradiščani, koji su spas od ljetnih vrućina pronašli na gradskim kupalištima.

Veliki broj građana rashlađuje se ovog ljeta i na jezeru Laminci, a jedna od najvećih atrakcija u ovoj opštini je Savsko ostrvo na granici sa EU, gdje neki od njih provedu i cijelo ljeto.

- Sava je naša ljepotica, koja ima nekoliko izvora, a voda je uvijek čista i nikad nije previše topla. U ovim vrelim danima ništa ne osvježava bolje od naše rijeke. Njen biser je ostrvo, koje ima pristupačan prilaz, zbog čega ovdje često uživaju djeca i stariji - kaže Strahinja Vujanović, koji uređuje kupalište.

On navodi da osim u plivanju, kupači mogu da uživaju u odbojci u vodi i na pijesku, ali i u drugim sportskim aktivnostima.

- Imamo ležaljke i suncobrane, a planiramo da obezbijedimo i tuševe - istakao je Vujanović.

Na obali Save, ali i na ostrvu, mladi pred veče roštiljaju, a tik uz njih su ribari u čijim čorbama se krčka svježi ulov.

- U popodnevnim časovima ulice Gradiške su poluprazne, jer na njih izlazi samo onaj ko baš mora, ali su zato kupališta na Savi krcata, jer svi žele da uživaju u čarima ove rijeke i da se osvježe - rekao je ribar Boris Rađen.

Oni koji su željni tišine, prirodnog hlada i pecanja hrle na jezero poznato kao Laminački majdan.

- Jezero je idealno za kupače, jer gusta šuma stvara dobar hlad. Ovdje dolaze i mnogi ljubitelji sportskog ribolova, jer je jezero bogato raznim vrstama ribe - kaže vlasnik majdana Aleksandar Gvozden.

Likovna kolonija

Osim što u njegovim čarima uživaju kupači, jezero Laminci je i umjetnička oaza za slikare. U ovom neiscrpnom izvoru inspiracije održavaju se likovne kolonije, koje okupljaju renomirane akademske slikare i likovne pedagoge Srpske.

- Netaknuta priroda i predivan ambijent umjetnicima su dali posebnu inspiraciju - rekao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiške Milovan Čikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana