Prvi put Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Prači

Srna
Foto: Ilustracija

PALE - Bogojavljensko plivanje za Časni krst prvi put će biti organizovano na riječi Prači u paljanskom naselju Nikolići, za koje se prijavio 81 plivač.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu na Bogojavljenje, 19. januara, u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija, a u 10.00 časova planirano je veliko osveštanje vode, najavljeno je iz Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Registracija prijavljenih članova je od 11.00 časova kod ribarskog doma "Nikolići", a u 12.00 časova osveštanje nakon čega će uslijediti plivanje za Časni krst.

Za sve učesnike biće priređen ručak, dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica.

Generalni pokrovitelj i organizator plivanja je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, a pomoć su pružili Pravoslavno humanitarno udruženje "Sveti Sava", opština Pale, grad Istočno Sarajevo, Udruženje sportskoh ribolovaca "Bistrica", kao i sveštenstvo Crkvene opštine Pale.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje - praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere. /kraj/mkb/mđ
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana