Prvi pacijenti u modernom objektu na Sokocu

Marijana Miljić
Prvi pacijenti u modernom objektu na Sokocu

Banjaluka - U Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu smješteni su prvi pacijenti, odnosno lica sa mentalnim poteškoćama koja su počinila krivična djela.

U Zavod, koji je jedina ustanova ovog tipa na području BiH, uskoro će iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu biti premješteni i ostali pacijenti.

- Otvaranjem Zavoda obezbijeđen je adekvatan psihijatrijski tretman za osobe iz BiH kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere bezbjednosti, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Zavod, površine 7.800 kvadratnih metara, smješten je u rekonstruisanu zgradu bivše vojne bolnice, a kapacitet ustanove je 200 kreveta i zadovoljava najstrože standarde smještajnog prostora po korisniku.

- Objekat posjeduje i prostor za radnu terapiju, opremljenu fiskulturnu salu, bolničku apoteku, kuhinju sa restoranom, specijalističke ambulante, kao i prostor za radnu terapiju i šetnju, dnevne boravke po odjeljenjima, frizerski salon, te druge sadržaje - navedeno je u saopštenju.

Radom ove ustanove ispunjene su preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja i odluke Suda u Strazburu da bude omogućen adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti.

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu predat je na upotrebu u novembru 2014, a na prve pacijente čakalo se dugo jer se niko nije prijavljivao na konkurs za prijem. Finansiranje troškova Zavoda regulisano je sporazumom koji je usaglašen između Savjeta ministara BiH, vlada FBiH, RS i Brčko distrikta.

- Sporazumom se reguliše smještaj i liječenje pacijenata iz cijele BiH pod jednakim uslovima. Ovim dokumentom utvrđeno je i da će operativni troškovi Zavoda biti pokriveni iz budžeta ministarstava pravde entiteta, kantona i Brčko distrikta, prema broju pacijenata koji su upućeni u Zavod odlukom nadležnih sudova - navelo je Ministarstvo.

Finansiranje

Novac za rekonstrukciju i opremanje Zavoda obezbijedili su Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

SECO i SDC ukupno su obezbijedili 4,95 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana