Prva isplata od po 100 KM za 37 dijaliznih pacijenata u Dobiju

Srna
Prva isplata od po 100 KM za 37 dijaliznih pacijenata u Dobiju

Doboj - Za 37 dijaliznih pacijenata sa područja grada Doboja danas je uručena prva jednokratna novčana pomoć od po 100 KM koja će iz budžeta grada u narednom periodu biti isplaćivana na mjesečnom nivou, u skladu sa odlukom gradske Skupštine.

Direktor Doma zdravlja Doboj Radoslav Nikolić rekao je da dijalizirani bolesnici u Republici Srpskoj trenutno imaju vrlo kvalitetnu dijalizu, ali da je transplantacija trajno rješenje njihovog zdravstvenog problema, koje se mora zakonski urediti.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Dragana Gligorić kaže da troškovi dvoipogodišnje dijalize jednog pacijenta odgovaraju iznosu troškova za jednu kadaveričnu transplantaciju bubrega sa postoperativnim periodom u inostranstvu.

Ona navodi da bi, kada bi transplantacija bubrega bila vršena u Republici Srpskoj, to za 80 odsto smanjilo troškove Fondu zdravstvenog osiguranja za liječenje pacijenta na dijalizi.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović najavio je da će predložiti Skupštini grada da u budžetu za narednu godinu bude obezbijeđeno oko 200.000 KM za pomoć u liječenju ovih lica, budući da im je neophodna transplantacija bubrega koju je trenutno moguće izvršiti samo u inostranstvu.

On navodi da mnoge opštine u Republici Srpskoj izdvajaju sredstva za pomoć dijaliznim pacijentima koja su nedovoljna, te ističe da je potrebno izvršiti zakonske promjene na nivou Srpske i BiH kako bi se pomoglo sugrađanima i ujedno rasteretio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Na području grada Doboja evidentirano je 37 dijaliznih bolesnika, a u regiji 125.

Odbornici su na sjednici Skupštine grada Doboja 2. juna donijeli odluku da za svakog dijaliznog pacijenta sa područja grada bude izdvojeno po 100 KM na osnovu spiska koji će dostaviti Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj.

Dijaliznim pacijentima sa dobojskog područja Gradska uprava obezbijedila je i besplatne godišnje parking-karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana