Pružni prelaz Crkvina kod Šamca od danas u probnom radu

Srna
Foto: Agencije

DOBOJ- Rekonsturisani pružni prelaz Crkvina u Šamcu biće danas pušten u obavezni probni rad, saopšteno je iz "Željeznica Republike Srpske".

Prelaz je osiguran svjetlosno-zvučnom signalizacijom, te je postavljen video-nadzor, a u probnom radu biće 30 dana.

Za vrijeme trajanja probnog rada vozovi će preko ovog prelaza saobraćati ograničenom brzinom do 20 kilometara na čas.

Iz "Željeznica" podsjećaju da su tehničko-montažni radovi, čija je realizacija počela u avgustu 2022. godine, finansirani vlastitim sredstvima.

"S ciljem povećanja nivoa bezbjednosti na pružnim prelazima neophodna i veća angažovanost i saradnja kako lokalnih zajednica kroz koje prolazi pruga na području Republike Srpske, tako i upravljača puta", navodi se u saopštenju.

"Željeznice" su u prethodnih desetak godina u podizanje nivoa bezbjednosti i osiguranje pružnih prelaza ukupno uložile nešto više od četiri miliona KM.

U skladu sa zakonskom regulativom u svim opštinama i gradovima kroz koje prolazi željeznička pruga, neophodno je smanjiti broj putnih prelaza odnosno dovesti ih na rastojanje koje ne može biti manje od 2.000 metara.

"Željeznice" nastoje da se u saradnji sa lokalnim zajednicama realizuju aktivnosti na smanjenju ukupnog broja neadekvatnih pružnih prelaza i osavremenjavanju preostalih, u čijem bi sufinansiranju jednim dijelom trebalo da učestvuju i lokalne zajednice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana