Pružiti ruku podrške za što kvalitetniji život

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Djeca i odrasli sa autizmom su dio zajednice i svi treba da im pruže ruku podrške da bi im život bio što kvalitetniji, rekla je predsjednik Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” u Banjaluci Mirjana Kojić.

Kojićeva je izrazila zadovoljstvo jer ovo udruženje ima značajnu podršku lokalnih i republičkih institucija kako bi moglo da bude oslonac porodicama djece i odraslih sa autizmom.

“Roditeljima je podrška neophodna, jer u momentu kada se suoče sa takvom dijagnozom,nađu se u nepoznatoj situaciji i potrebni su im odgovori na bezbroj pitanja. Trudimo se da im u Udruženju odgovorimo na sva pitanja i da im omogućimo da sa drugim roditeljima razmijene iskustva”, rekla je Kojićeva.

Ona je povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji je u Banjaluci obilježen puštanjem plavih balona, istakla da je neophodan svakodnevni trud i rad kako bi se omogućio normalan život ovim licima.

“Postoji i stigma kada god je riječ o nečemu što je malo drugačije od onog na šta smo navikli”, rekla je Kojićeva.

Ona je pojasnila da autisti vole rutinu, te da ih ne treba u tome ometati, nego se potruditi uključiti ih u igru i društvene aktivnosti, te napomenula da uvijek treba imati na umu da autisti, ako ispolje agresiju, nisu agresivni na ljude nego na situaciju.

Dragan Popović iz Banjaluke, otac dva autistična dječaka, rekao je da je starateljstvo nad ovim mališanima veliki izazov koji zahtijeva znanje, strpljenje i odricanje.

“Priča u vezi sa tim je kompleksna. Moji dječaci imaju 13 godina, jedan uopšte ne govori, drugi nešto malo u svrhu komunikacije, jako im je teško da se izraze, objasne šta žele, a veoma im je frustrirajuće kada ih ne razumijemo”, rekao je Popović.

 On je istakao značaj postojanja i rada Udruženja “Djeca svjetlosti”, u kojem roditelji i članovi porodica pronađu podršku stručnih lica, ali i gdje razmjenjuju iskustva sa drugim članovima.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je neophodno svaki dan podizati svijest građana da treba poštovati različitosti.

On je istakao značaj Dnevnog centra u kojem borave djeca i odrasli sa autizmom, koji Banjaluka ima, kako bi roditelji mogli imati i druge aktivnosti, pored brige o mališanima, koji zahtijevaju cjelodnevnu posvećenost.

“Grad sufinansira i podstiče funkcionisanja ovog centra, ali može se još svašta uraditi i imamo mnogo ideja u tom pogledu”, rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana