Protojerej iz Srpca učestvovao u liturgiji u Jerusalimu: Služiti na mjestu Hristovog stradanja čast i blagoslov

Dejan Jovičić
Protojerej iz Srpca učestvovao u liturgiji u Jerusalimu: Služiti na mjestu Hristovog stradanja čast i blagoslov

SRBAC - Posjeta hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, koji je podignut na mjestu gdje je Isus Hris razapet, pogreben, a zatim vaskrsao, predstavlja istinsku radost i duhovno ispunjenje svakom vjerniku, a obavljati vjerski obred na ovakvom svetom mjestu posebna je čast i Božiji blagoslov.

Ovo su riječi arhijerejskog namjesnika srbačke parohije, protojereja Željka Sarića, koji je nedavno boravio na hodočašću u Svetoj zemlji.

Sarić je imao privilegiju da učestvuje u služenju svete liturgije pred vjernicima iz cijelog svijeta, što je na njega ostavilo dubok utisak.

- Liturgija je trajala četiri sata, a služila su je trojica episkopa i trideset sveštenika. Prije polaska u Jerusalim dobio sam odobrenje od episkopa Jefrema da bih mogao odsustvovati i služiti na teritoriji Jerusalimske patrijaršije kojoj sam poslao dopuštenje prevedeno na engleski jezik sa željom da, dok sam tamo, učestvujem u bogosluženjima. Zahvalan sam što mi je to omogućeno, jer se taj osjećaj ne može opisati riječima - rekao je Sarić.

U Izraelu je posjetio i mjesto Hristovog rođenja u Vitlejemu, Maslinsku goru na kojoj se Isus molio i gdje se nalazi i velelepni ruski manastir Svete Marije Magdaline, mjesto stradanja Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, Nazaret, Galilejsko jezero, Lidu Palestinsku, Zid plača i druge vjerske objekte, a na prijemu kod jerusalimskog patrijarha Teofila dobio je srebrnu ikonu Majke Božije na poklon i gramatu da je posjetio ova sveta mjesta.

- Na mene je utisak ostavio i manastir Svetog Save iz petog vijeka koji se nalazi u judejskoj pustinji za koji smo mi Srbi posebno vezani. Manastir živi veoma strogo u pustinji bez struje. Obišao sam i rijeku Jordan koja je veoma mutna zbog pustinjskog pijeska. Tu je granica Izraela i Jordana koja se ne smije preći zbog brojne vojske prisutne na svakom koraku. U Vitlejemu ima dosta pravoslavnih Arapa, u čitavoj Palestini i Izraelu kažu da živi oko 20.000 pravoslavnih Arapa i specifično je da je na fasadama kuća isklesan Sveti Georgije - rekao je Sarić.

Protojerej Željko Sarić stekao je u toku svoje bogoslužbene karijere pravo nošenja crvenog pojasa za revnosni rad u vršenju svešteničke službe. On je porijeklom iz Ilove u opštini Prnjavor, a želja da bude sveštenik rodila se još u ranom djetinjstvu. Kako kaže, iz tog kraja porijeklo vodi oko 30 sveštenika.

- Kad sam izrazio želju da se upišem na bogosloviju javio sam se nadležnom svešteniku i on mi je dao preporuku. Otišli smo na prijem kod episkopa, položio sam prijemni i 1991. godine otišao na školovanje u beogradsku bogosloviju. Bila je to najbrojnija generacija ikad koja se upisala na bogosloviju. Bilo nas je 110, ali su u međuvremenu kriterijumi bili veoma pooštreni i završilo nas je tek oko 27 - kaže Sarić.

Nakon završene bogoslovije odslužio je vojni rok u Banjaluci i upisao se na Bogoslovski fakultet u Beogradu. Prije 23 godine je rukopoložen, prvo u đakona, a zatim na liturgiji u Kozarskoj Dubici, od strane episkopa Jefrema, za sveštenika i u Srbac je došao u novembru 1999. godine.

Sa suprugom Snježanom stekao je jednu kćerku i dva sina.

- Veoma sam srećan što smo u našoj parohiji, nakon 17 godina od početka izgradnje, prošle godine osveštali novi hram Vaskrsenja Hristovog i nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti obnoviti stari hram Pokrova presvete Bogorodice nakon punih 117 godina od kada je izgrađen - istakao je Sarić.

Priznanje

Protojerej Željko Sarić nagrađen je priznanjem u oktobru prošle godine na proslavi krsne slave i Dana opštine Srbac. Za doprinos sabornosti srpskog naroda u očuvanju svete pravoslavne vjere dobio je Zahvalnicu opštine Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana