Blagaj: Velikogospojinski sabor okupio Mostarce sa svih strana

Srna
Hram u Blagaju
Foto: TopPortal | Hram u Blagaju

MOSTAR - U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, gdje je organizovan Velikogospojinski crkvenonarodni sabor, koji je i ove godine okupio veliki broj Mostaraca sa svih strana.

Liturgiju su služili paroh bjelopoljski Nebojša Radić i paroh blagajski Aleksandar Grčić.

Radić je u besjedi vjernicima poručio da je kroz Presvetu Bogorodicu došlo spasenje i da svaka molitva upućena Bogorodici biva uslišena kod Isusa Hrista.

- Ona je ta kroz koju je stvorena naša Crkva. Mnoge crkve su posvećene njoj i mnogi sabori oko crkava jer je ona velika molitvenica. Sveti oci kažu ko god je posvetio molitvu Presvetoj Bogorodici znajte da je uslišena pred Gospodom - rekao je Radić.

On je naveo da je Presveta Bogorodica, koja je puna ljubavi, spasitelj naroda.

- Tako i mi treba da budemo puni ljubavi, da volimo one koji nas mrze jer onda njihova mrzovolja prelazi u ljubav. Zato je najbitnije da živimo hrišćanskim životom, da se volimo, da ne mrzimo jedni druge. Jeste teško voljeti onoga ko te mrzi, ali treba da se trudimo - rekao je Radić u besjedi.

Grčić je pozvao vjerni narod da svi blagajsku crkvu osjećaju kao svoj dom i da se brinu za nju kao za svoju kuću.

On je pozvao vjerni narod da pomogne u obnavljanju gostoprimnice kod Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, bilo finansijski, radom ili molitvom.

Svake godine Velikogospojinski crkvenonarodni sabor kod blagajske crkve okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine za koje je ovaj praznik dan jedinstva i poštovanja dugogodišnje tradicije.

U Blagaju su se oduvijek za Veliku Gospojinu održavali služba i sabor, a tradicija je nastavljena i nakon osveštanja Hrama 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana