Propada 6.000 tona jabuke čekajući Klas

Milijana Latinović
Propada 6.000 tona jabuke čekajući Klas

Banjaluka - Čekajući da sarajevski "Klas" otkupi jabuke, kao što je bilo dogovoreno, veliki broj voćara iz RS kasnio je s berbom, zbog čega oko 6.000 tona ovog voća propada u neuslovnim skladištima.

Rekao je ovo juče predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističući da je, prema njegovim saznanjima, 200 voćara uglavnom sa područja opštine Gradiška potpisalo ugovor o otkupu koji je ponudio sarajevski "Klas".

- Pojavio se kupac sa izuzetno dobrom ponudom, firma "Klas" iz Sarajeva. Voćari su potpisali ugovore, sve je štimalo, cijena je bila odlična, međutim, oko 6.000 tona jabuke je ostalo u voćnjacima i po neuslovnim skladištima, jer kupac nije ispoštovao ono što je dogovoreno - kazao je Dojčinović.

Dodao je da su predstavnici "Klasa" dolazili kod voćara i dogovarali saradnju, ali da se nisu obraćali udruženju.

- Njihova ponuda je bila odlična, ljudi su se pouzdali u to i, eto, sad gledaju kako jabuka propada - naglasio je Dojčinović. Tvrdi da su se voćari poveli za dobrom otkupnom cijenom od oko 0,45 maraka po kilogramu.

Priča da je među proizvođačima koji su potpisali te ugovore dosta članova udruženja, međutim, niko od njih se nije obratio udruženju kada su dogovarali otkup. Dojčinović ipak poručuje da će, ukoliko zatraže pomoć, udruženje stati iza svojih proizvođača, prije svega, da zaštite domaću proizvodnju. Voćari koji su potpisali ugovor poručuju da se osjećaju prevarenim jer, kako naglašavaju, nije ispoštovano ono što je bilo predviđeno.

Proizvođač Tomislav Mijatović potvrdio je da su predstavnici "Klasa" došli početkom berbe i ponudili izuzetno dobre uslove za otkup jabuke. Prema njegovim riječima, dogovor je bio da beru zajedno prvu i drugu klasu, nakon čega bi bila obavljena klasifikacija, a zatim isplata.

- Potpisali smo ugovore, a potom su ih predstavnici "Klasa" odnijeli u Sarajevo i od tada mi ne znamo na čemu smo - rekao je Mijatović koji tvrdi da su voćari izigrani.

Dodaje da su se voćari u zadnji čas snalazili kako su znali i umjeli, dokupljivali ambalažu, pozajmljivali, ali da se veliki broj nije uspio snaći i da su na gubitku.

S druge strane, iz firme "Klas" su rekli da nikakve ugovore nisu potpisali sa proizvođačima jabuke na području RS.

- Istina, ponudili smo prijedloge ugovora, ali nikada nije došlo do potpisivanja istih, jer smo se uvjerili da nećemo moći pronaći dovoljno kapaciteta za preradu, odnosno sortiranje jabuka - rekli su iz službe za odnose s javnošću preduzeća "Klas" Sarajevo.

Dodaju da su izvezli jedan kamion jabuka kako bi se uvjerili u mogućnosti i kvalitet realizacije posla.

- Jedini uslov našeg partnera kojem smo namjeravali plasirati jabuku je bio da jabuka bude kalibrirana prema njihovim zahtjevima. Dakle, mi smo izvezli jedan kamion jabuke. Kupac je bio zadovoljan kvalitetom, ali ne i kalibražom - rekli su u "Klasu".

Naglašavaju da je problem nastao kod prerade i sortiranja voća, zbog čega je plasman morao biti zaustavljen.

- Opcija kupovine jabuke je još otvorena i ako postignemo dogovor sa prerađivačima, posao će moći biti realizovan - dodali su iz "Klasa".

Rekordni prinosi

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je zahvaljujući sistemima navodnjavanja u mnogim zasadima izbjegnuta velika šteta od suše.

- U pojedinim regionima zabilježeni su rekordni prinosi voća, kao što je slučaj u Popovom polju, gdje su ostvareni prinosi nekih sorti jabuke i do 110 tona po hektaru - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana