Promrzle turiste na Magliću nosili na leđima

Radmila Đević
Promrzle turiste na Magliću nosili na leđima

Foča - Kada se na najviši vrh BiH spusti kiša planinu okuje gusta magla, za čas se promijene sva godišnja doba i male su šanse da se ne zaluta. To se dogodilo češkim turistima Klari Filipovoj (23) i Jakubu Keroušu (25), koje su poslije dvanaestočasovne potrage iz vrleti Maglića spasili pripadnici fočanske Gorske službe spasavanja.

Čim su u četvrtak oko 19 časova dobili poziv od Ministarstva bezbjednosti BiH i nadležnih ambasada osam članova fočanskog spasilačkog društva "Volf" i Gorske službe spasavanja uputili su se ka Magliću. Iako u zahtjevnim uslovima, pod gustom maglom, olujnim nevremenom i temperaturom ispod pet stepeni Celzijusa, u svoj spasilački dnevnik upisali su još jednu pobjedu.

- Za sat i dvadesetak minuta smo bili u podnožju Maglića, odakle smo krenuli ka vrhu. Počela je potraga, a oko 23 časa smo pronašli Čehe i do pet časova ujutru smo ih transportovali. Teren je bio veoma težak, čitava planina je, čini mi se, bila protiv nas, uz maglu, kišu i sve neprilike, zbog čega je akcija trajala čak 12 časova - priča načelnik fočanskih spasilaca Nenad Ikonić.

Dodaje da je ova spasilačka misija na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara bila jedna od najzahtjevnijih.

- Morali smo da ih nosimo na sebi, vežemo, izvlačimo mic po mic, jer su djevojci bili povrijeđeni ligamenti na koljenu. Pružili smo joj prvu pomoć, dali lijekove protiv bolova, izvukli iz procjepa, a potom transportovali do Prijevora. I njen mladić je imao nekoliko ogrebotina, a oboje su bili veoma uplašeni - ispričao je Ikonić.

Turisti su u četvrtak popodne krenuli u pohod na najviši vrh u BiH. Dovoljno je bilo jedno pogrešno skretanje da se nađu u neprilici i zaglave u procjep, odakle nisu mogli nikuda, a manje od stotinu metara dijelilo ih je od samog vrha. Bili su u strahu i panici, ali su ipak uspjeli da stupe u kontakt sa češkom ambasadom u BiH.

- Kada smo ugledali spasioce kao da smo se ponovo rodili. Nismo očekivali da će nas ovo zadesiti, jer kada smo pošli grijalo je sunce. Međutim, vrlo brzo je na planini postalo jezivo, a ovi hrabri ljudi su nas spasili od sigurne smrti, zbog čega smo im beskrajno zahvalni - kaže Filipova.

Nakon što su izbavljeni iz kandži planine, češki turisti se dobro osjećaju i smješteni su u kući predvodnika spasilačke akcije Nenada Ikonića, gdje će se okrepljivati.

Sličnu misiju fočanski spasioci imali su u septembru 2014. godine, kada je u vrletima ove planine zalutalo petoro Čeha, među kojima je bilo i dvoje djece.

Oprema i vodič

Slučaj čeških turista zalutalih na planini Maglić još jednom je potvrdio da je veoma opasno upuštati se u ovakve avanture bez vodiča Nacionalnog parka "Sutjeska". Nenad Ikonić savjetuje svima da bez dobre opreme, hrane, adekvatne odjeće i obuće ne kreću u planinarenje.

- Značajno je pratiti vremenske prognoze, jer je planinska ćud nepredvidljiva. Potrebno je imati telefon i brojeve koje možete pozvatu, a bez vodiča, poznavanja bar malo terena, ne treba ni pokušavati uspon na Maglić - savjetuje Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana