Promovisano 90 diplomiranih doktora medicine

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci promovisao je danas 90 diplomiranih doktora medicine, 30 doktora stomatologije, 39 magistara farmacije i 15 diplomiranih medicinara zdravstvene njege.

Dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić istakao je da Republika Srpska ima svijetlu budućnost kad je riječ o medicinskom kadru.

 "Danas su 174 mlada čovjeka u prilici da prime diplomu Medicinskog fakulteta i mnogi su već našli svoj angažman u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Kao dekan sam srećan što imamo ovakvu generaciju i zdravstvo Republike Srpske je u sigurnim rukama", rekao je Škrbić novinarima u Banjaluci.

Prije početka akademije upriličene povodom 43 godine postojanja i rada Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Škrbić je naglasio da je interesovanje svršenih srednjoškolaca za Medicinski fakultet tradicionalno veliko, te da je i ove godine interes bio ogroman. "Posljednjih nekoliko godina vidljiv je rast broja studenata koji u roku završava fakultet, iznad 70 odsto, a veliki je i broj studenata sa visokim prosjekom", naveo je Škrbić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je studentima, njihovim roditeljima i profesorima, ističući da je potreban ogroman trud da bi se završio medicinski fakultet.

"Zahvalio bih i ovim mladim ljudima što su se kroz Savez studenata Medicinskog fakulteta prvi uključili u javnu promociju vakcinacije protiv virusa korona. Oni su shvatili bit naše borbe tokom pandemije, a to je medicina zasnovana na dokazima", poručio je Šeranić.

 Resorni ministar je naveo da Republika Srpska dobija novi kadar koji će doći u zdravstveni sistem, te da će znanje i vještine morati da unapređuju narednih 40 godina. Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da Medicinski fakultet iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu.

"Broj studenata koji studira na Medicinskom fakultetu u posljednje četiri godine povećao se za 1.000, što je za svaku pohvalu. Broj publikacija u međunarodnim referentnim časopisima se povećao za gotovo 100 odsto. Kada posmatramo sve aspekte, Medicinski fakultet je jedna od najznačajnijih članica Univerziteta", rekao je Gajanin. Jedan od najboljih studenata generacije Medicinskog fakulteta u Banjaluci Stefan Kremenović rekao je da je studiranje bilo dugotrajan i mukotrpan proces, te da medicina nije zanimanje, nego životni poziv.

 "Cijeli život ćemo se školovati, završili smo tek prvu fazu, sad slijede doktorske studije i usavršavanje u stručnom i akademskom polju. Upisao sam treći ciklus biomedicinskih studija, a konkretno me interesuje ginekologija, u kojoj želim dalje da se usavršavam", naveo je Kremenović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana