Promovisana spomen-knjiga o poginulim borcima Treće ozrenske brigade

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- U Doboju je danas predstavljena spomen-knjiga o poginulim borcima Treće ozrenske brigade i civilnim žrtvama rata sa Ozrena, autora Đorđa Jovanovića, čiji je cilj bio da se od zaborava sačuvaju imena 298 poginulih boraca i 64 civilne žrtve.

Jovanović je izjavio novinarima da je u ovom djelu, koje je nastavak knjige "Ratni put Treće ozrenske brigade", poimenično naveo sve poginule borce ove brigade, uz njihove kraće biografije i raspoložive fotografije.

"Civilne žrtve su stradale na različite načine, od neprijateljskog snajpera i neselektivnog granatiranja, a najžalosnije je što je u sam osvit rata došlo do ubistava nekoliko Srba od paravojnih formacija, među kojima oca i sina Radeta i Dragana Avdalovića, pa jednog Cvjetkovića, Brade Sremčevića inače zeta muslimanskog, što ga nije spasilo da ga noć ne proguta", naveo je Jovanović.

Nekadašnji starješina Treće ozrenske brigade Radovan Jović rekao je da je cilj ove knjige da se predoče žrtve i organizovanje srpskog naroda tog kraja u namjeri da sačuva sebe, svoj goli život, vijekovna ognjišta, te da je Vojska Republike Srpske nikla iz naroda.

Jović je ukazao da je pripadnik ove brigade bio i petnaestogodišnji Spomenko Gostić, najmlađi poginuli odlikovani pripadnik Vojske Republike Srpske.

Recenzent knjige Mirko Stojčinović istakao je da je ovo djelo važan poduhvat i podsjećanje da se od zaborava moraju sačuvati imena tih div-junaka.

U spomen-knjizi o poginulim borcima Treće ozrenske brigade i civilnim žrtvama rata sa Ozrena naveden je i podatak da je tokom 1992. do 1995. godine iz Maglaja sa prigradskim i seoskim područjem protjerano 2.935 srpskih domaćinstava sa oko 12.000 stanovnika, koji su na osnovu popisa iz 1991. godine činili oko 30,7 odsto stanovništva tog kraja.

Među poginulim je Momčilo Stevanović, čiji unuk Stefan naglasio da je ponosan što je njegov djed, koji je poginuo u Gornjem Rakovcu, na ovaj način sačuvan od zaborava.

Današnjoj promociju prisustvovali su, između ostalih, nekadašnji borci Treće ozrenske brigade, komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milorad Krajšumović, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, potpredsjednik Skupština grada Doboj Zoran Blagojević i sveštenstvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana