Promovisana monografija “Moj Preodac i Tičevo”: Jedno selo, trista jedno vrelo

M. L.
Promovisana monografija “Moj Preodac i Tičevo”: Jedno selo, trista jedno vrelo

BANjALUKA - Monografija “Moj Preodac i Tičevo” autora Radovana Jovića, koja na jedinstven način govori o selima podno Šator planine u Federaciji BiH, promovisana je u prepunoj sali Banskog dvora u Banjaluci.

Selo Preodac sa njegovih 301 vrelom Nacionalna geografija je osamdesetih godina prošlog vijeka proglasila za najljepše selo u Evropi. Šator sa svojih 1.872 metra gleda sa visine a nešto niže, na 1.560 metara nadmorske visine Šatorsko jezero je i dalje prvo gorsko oko BiH.

- Manjeg kraja, a više istorije nema od Preoca. Srednjovjekovno utvrđenje, kula srpskog vojvode Momčila i dan-danas svjedoči o dugoj istoriji ovog kraja. Od 1958. do 1962. godine Preodac je sa okolnim selima bio opština sa više od 3.700 stanovnika, sa osnovnom školom, stanicom policije, poštom. Po popisu iz 1991. godine Preodac je imao 183 stanovnika, a po posljednjem iz 2013. tek 32 žitelja. Sada tu živi njih trinaestoro - rekao je Jović, dugogodišnji novinar i “Glasa Srpske” i Srne.

Izdavač monografije Dragan Salić pozvao je sve Preočane rasute širom Republike Srpske i Srbije da daju doprinos da se sačuva rodni kraj.

O Preocu je govorio istoričar Miloš Stanišić, do rata kustos Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, a poslije njega i Nikola Galić dugogodišnji kustos Muzeja RS. Sa slovom o rodnom kraju prisutnima u vijećnici Banskog dvora obratio se i Stevan Jović, rođeni Preočanin, ugledni banjalučki pulmolog, a jedno vrijeme i načelnik opštine Laktaši.

- Više od 180 Preočana steklo je fakultetske diplome.Leo Martin, tačnije, Mišo Jović je Preočanin. Narodna pjevačica Vasilija Radojčić je osnovnu školu započela u Preocu. Kako je bila kćerka popa iz Preoca ta stavka u to vrijeme nije bila poželjna u njenoj biografiji. Čuvena jugoslovenska manekenka Ljiljana Tica, po ocu je iz Preoca, a stariji je pamte kao djevojku Gorana Bregovića - podsjetio je Salić na znamenite Preočane koji su svoj dubok trag ostavili širom bivše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana