Promovisana knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski”

Srna
Promovisana knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski”

BIJELjINA - U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je promovisana knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski” autora Saše Mirića.

Knjiga je objavljena u izdanju Biblioteke sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i govori o životu i radu bijeljinskog sveštenika Dimitrija Markovića /1823-1895/.

Osnovni zadatak ove knjige je da spasi od zaborava protu Dimitrija Markovića koji je, prema mišljenju autora, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Bijeljine.

Mirić je rekao da danas u Bijeljini malo ko zna za protu Dimitrija, koji je služio u bijeljinskoj parohiji pune 52 godine i dao značajan lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od viševijekovne turske vlasti.

“Ipak, u našem gradu nema nijedne ulice, trga ili škole da nose njegovo ime, ne postoji neka bista ni bilo kakav drugi trag o Dimitriju Markoviću u javnosti Bijeljine. Jedino javno svjedočanstvo o proti Dimitriju predstavlja nadgrobni spomenik koji je podigla njegova porodica na bijeljinskom groblju u Pučilama”, naveo je Mirić.

On je rekao da su rijetki i pisani izvori u kojima se pominje Dimitrije Marković, ali ih, ipak, ima dovoljno da ova ugledna ličnost bude otrgnuta od zaborava.

Mirić je naglasio da ova knjiga predstavlja skromni doprinos tom nastojanju, da će čitaoci sami najbolje procijeniti da li je prota Dimitrije zaslužio da ga se Bijeljina sjeća.
 
Recenzent Drago Vuković je, između ostalog, napisao da je ova knjiga veoma značajna jer sveštenik Dimitrije Marković, po onome što je radio i po autoritetu u narodu, može biti rame uz rame sa znamenitim ličnostima Semberije, poput kneza Ive i Filipa Višnjića.

“Treba iskazati zahvalnost autoru što nam je iz zaborava vratio jedno vrijeme, itekako važno, ne samo za život Crkve, nego i za ukupnu našu prošlost. Prosto je nevjerovatno da se tako malo zna o vremenu potčinjenosti srpskog naroda, o teškom bremenu života, o težnjama za slobodom, oslobodilačkoj borbi i ulogama naših ljudi u tim događajima”, naveo je Vuković.

Vuković je uvjeren da će ova knjiga biti od velike koristi, ne samo za istoričare i istraživače, nego, prije svega, za vjerujući narod, kako bi još
više osnažio svoj identitet.

“Definitivno je jasno da moramo više cijeniti prošlost, više je izučavati, a mnogo manje zaboravljati”, naglasio je Vuković.

“Prota Dimitrije bijeljinski” je treće autorsko djelo Saše Mirića, nakon knjige komentara “Sa ove strane istine” /2014/ i studije “Za sve je kriv Benjamin Kalaj” /2018/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana