Promovisana knjiga o bihaćko-petrovačkoj Eparhiji

Srna
Promovisana knjiga o bihaćko-petrovačkoj Eparhiji

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu promovisana je knjiga “Eparhija bihaćko-petrovačaka i rimanjska - prošlost ispisana vjerom”, autora Miloša Ernauta.


Na sinoćnjoj promociji u parohijskom domu Hrama Svetog Save o knjizi je govorio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović i autor.

Ernaut je rekao novinarima da je ova eparhija srž njegovog interesovanja i da je knjigu počeo pisati 2019. godine kada je dobio blagoslov od vladike Sergija.

“Potrudio sam se da knjiga bude zanimljiv spoj enciklopedije i slikovnice, da bude i slika i teksta. Obimna je, ima 730 stranica i podijeljena na tri osnovne cjeline”, istakao je Ernaut.

Vladika Sergije je naveo da svaka eparhija ima tradiciju da svakih deset godina izdaje šematizam ili monografiju.

“Potrudili smo se da ovo bude jedno bogato djelo i iznosimo ono što je najvrednije u istoriji naše eparhije koja je prije dvije godine obilježavala svojih 30 godina od osnivanja, ali, nažalost, zbog pandemije to nismo mogli dostojanstveno obilježiti”, rekao je vladika Sergije.

Episkop bihaćko-petrovačak naglasio je da je blagodaran Bogu i autoru knjige koji se potrudio da ovo kapitalno djelo izađe u javnost.

“Neka ga Bog blagoslovi da i dalje istražuje, kao i svi drugi prijatelji naše eparhije, profesori, istoričari, da učestvuju u svemu tome da bi sačuvali od zaborava ono što je, nažalost, kroz vijekove mnogo stradalo”, istakao je vladika Sergije i dodao da je posebno stradao manastir Rmanj.

Vladika je izrazio nadu da će knjiga pomoći onima koji budu dalje istraživali, ali i narodu da se osvježi slavnom istorijom svetih predaka sa ovog prostora.

Profesor Latinović je istakao da je ova knjiga vrijedan doprinos srpskoj istoriji na ovim prostorima i uopšte jedan od boljih šematizama koji je objavljen u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne samo posljednjih godina, nego i decenija.

“Ova knjiga spasava od zaborava pojedina područja na kojima danas Srba ili uopšte nema ili ih je veoma malo, to je lična karta Bihaćko-petrovačko eparhije”, naglasio je Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana