Promovisan di-vi-di Odbrana i stradanje Vozuće 1992-1995.

Srna
Promovisan di-vi-di Odbrana i stradanje Vozuće 1992-1995.

Doboj - U Doboju je večeras promovisano di-vi-di izdanje "Odbrana i stradanje Vozuće 1992-1995" autora Nenada Cvjetkovića, u kojem je u izvođenju narodnog guslara Radenka Šojića opjevano junaštvo i žrtve jedne generacije sa prostora Vozuće i naselja dolinom rijeke Krivaje, koji sada pripadaju teritoriji Federacije BiH.

Cvjetković je rekao novinarima da je riječ o poemi u kojoj se opisuje troipogodišnja opsada Vozuće, tokom koje je braneći vijekovna ognjišta poginulo 1.008 boraca Vojske Republike Srpske i policije, kao i civila.


"Di-vi-di treba da sačuva uspomenu na borce koji su dali život za ono što mi danas zovemo sloboda. Pitanje je da li smo dostojni i svjesni njihove žrtve", istakao je Cvjetković.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja Zoran Blagojević rekao je da preživeli sa tog područja imaju obavezu da od zaborava sačuvaju one koji su za odbranu dali živote.

Blagojević, koji je u to vrijeme bio komandir Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, kaže da se na ovaj način, a po broju i načinu stradanja, pokušava povući paralela između sudbine Srba tokom Drugog svjetskog rata i devedesetih godina prošlog vijeka.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin",te usljed NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, dok se za tijelima 130 stradalih boraca VRS-a još traga.

Promociji su prisustvovali odbornici u dobojskoj Skupštini grada, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve te članovi boračkih udruženja i raseljena lica sa područja Vuzuće i doline rijeke Krivaje.

Manifestacija je održana u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana