Promocija rogatičkog krompira i skorup kajmaka

S. M.
Promocija rogatičkog krompira i skorup kajmaka

ROGATICA - Izložbeno-prodajna manifestacija “Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup kajmaka” biće održana sutra na Trgu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, drugu godinu zaredom pod pokroviteljstvom opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.

Na izložbi će se pojaviti proizvođači krompira, organizovani i gazdinstva, sa područja Rogatice. Oni će doći sa nadaleko čuvenim boričkim krompirom za jelo, čija kampanja vađenja je tek okončana na više od 240 hektara zemljišta. Izvađeno je više hiljada tona kvalitetnog krompira koji je, kako reče predsjednik Udruženja proizvođača krompira “Solanumprodukt” Novak Motika, na pojedinim parcelama i ovog sušnog ljeta davao i do 25 tona po hektaru.

Doći će i proizvođači romanijskog skorup kajmaka, uglavnom domaćice organizovane u posebnom udruženju, iz opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica koji ovih dana uveliko rade na obezbjeđenju sertifikata o zaštiti geografskog porijekla ovog proizvoda kome, kako se tvrdi, nadaleko nema premca.

Sa ove manifestacije, koja polako prelazi u tradiciju, neće izostati ni proizvođači ostalih poljoprivrednih proizvoda među kojima su med, proizvodi od voća i povrća, te rakija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana