Proljećna brazda na 140.000 hektara

Milijana Latinović
Proljećna brazda na 140.000 hektara

Banjaluka - U proljećnoj sjetvi ove godine biće zasijano oko 140.000 hektara obradivih površina, a procjenjuje se da će ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2016/2017. godini iznositi 1,54 milijarde maraka.

S obzirom na to da je prošlog proljeća bilo zasijano oko 150.000 hektara, evidentno je skraćenje brazdi ove sezone. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da bi na smanjenje zasijanih površina mogao uticati rast cijena nafte, te poskupljenje sjemena kukuruza kao najvažnije ratarske kulture.

- Cijena dizel goriva viša je za 0,30 KM po litru, dok je sjeme kukuruza skuplje za 0,40 KM po kilogramu - rekli su u Ministarstvu i dodali da cijena đubriva pada.

Dodaju da će pad obima u proizvodnji pojedinih kultura biti kompenzovan kroz blagi rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

- Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u proizvodnoj 2016/2017. godini iznosi 1,54 milijarde KM, što je 99,58 odsto u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini, kada je proizvodnja bila natprosječna - istakli su u Ministarstvu i dodali da biljna proizvodnja čini 49 odsto ukupne proizvodnje.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, Ministarstvo poljoprivrede će obezbijediti regres na dizel gorivo u količini od 100 litara po hektaru, što iznosi oko 5,5 miliona maraka.

- Obezbijedićemo sredstva za isplatu podsticaja kvartalno za 2017. godinu, kako za podršku tekućoj proizvodnji, tako i za podršku dugoročnim ulaganjima za ovu godinu - rekli su u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja "Sela Semberije" Boško Radić, koji sije pšenicu i kukuruz na površini od oko 80 hektara, ističe da ratari sve nade polažu u regresirani dizel i redovnu isplatu podsticaja, jer bez toga u njive ne bi trebalo ni da ulaze.

- Iz straha da će godina biti veoma sušna, proizvođači planiraju sjetvu ranijih sorti kukuruza kako julske vrućine i suša ne bi uništile sav rod - rekao je Radić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da je svako povećanje cijena goriva udar po džepu ratara, tako da svaka pomoć Ministarstva dobro dođe.

- Da bismo primijenili sve agrotehničke mjere, to iziskuje i veću potrošnju goriva, tako da svi ratari sada čekaju regresirani dizel kako bi sjetvu obavili u optimalnom roku i u skladu sa propisima - rekao je Nikolić.

Jedna od aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini odnosi se i na obezbjeđenje uslova za izvoz domaćih proizvoda na tržište Evropske unije.

Voćarstvo

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje oko 200 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva, u voćarstvu dominira proizvodnja šljive, koja se obavlja na 7.577 hektara, zatim jabuke, kruške i breskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana