Projekat “Vodovod i kanalizacija dva” u Srpskoj riješiće dugogodišnje probleme

Danijela Bajić
Projekat “Vodovod i kanalizacija dva” u Srpskoj riješiće dugogodišnje probleme

BANjALUKA - Nastavak projekta “Vodovod i kanalizacija” u Srpskoj unaprijediće kvalitet vodosnabdijevanja i riješiti probleme otpadnih voda u 20 lokalnih zajednica, što će umnogome doprinijeti boljim uslovima života za još 216.000 stanovnika.

Riječ je o projektu “Vodovod i kanalizacija dva”, vrijednom 60 miliona evra, od kojih su 30 miliona evra sredstva Evropske investicione banke, dok preostali dio treba da obezbijede lokalne zajednice.

Prema riječima direktora jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stefana Mitrovića ovaj projekat postao je efektivan još 2019. godine.

- Potpisali smo prošlog mjeseca sporazume sa lokalnim zajednicama. Njih 20 će krenuti sa implementacijom projekta koji predstavlja nastavak finansiranja prethodnog “Vodovod i kanalizacija jedan” - kazao je Mitrović za “Glas Srpske”.

Dodao je da ovi projekti pružaju lokalnim zajednicama mogućnost da razvijaju i na viši nivo podignu njihove vodovodne i komunalne usluge.

 - Prvi dio projekta se upravo završava. Drugi je spreman i tenderi se već raspisuju. Na ovaj način lokalnim budžeti će biti minimalno opterećeni - istakao je Mitrović.

Podsjetio je da je Vlada RS, na prijedlog resornog ministarstva, u maju prošle godine donijela Odluku o usvajanju Programa unapređenja vodnih usluga u Srpskoj. Proces koordiniše resor, putem Interresorne radne grupe koju je imenovala Vlada RS, a tehničku asistenciju pruža UNDP.

- Programom je planiran skup aktivnosti koje će omogućiti pokretanje investicionog ciklusa u ovom sektoru, a koje se odnose na regulatorni i institucionalni okvir koji je potrebno uspostaviti u RS, operativni okvir za održivo funkcionisanje sektora, kao i aktivnosti koje se odnose na finansiranje u sektoru - istakao je Mitrović i dodao da je pripremljen i prednacrt Zakona o vodnim uslugama.

Mitroviće se osvrnuo i na projekat modernizacije sektora vodnih usluga, koji je pripremljen u saradnji sa Svjetskom bankom, Ministarstvom finansija, jedinicama lokalne samouprave i udruženjem “Vodovodi RS”  i  predstavlja podršku započetom procesu modernizacije sektora vodnih usluga u Srpskoj. Pod ovim projektom se podrazumijeva uvođenje institucionalnih, pravnih i regulatornih promjena na nivou Srpske, s ciljem modernizacije i unapređenja sektora vodnih usluga. 

Predviđeno je finansiranje radova, između ostalog, u Trebinju, Doboju, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Laktašima i Prnjavoru, u kumulativnom iznosu od oko 24 miliona evra.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović istakao je da grad aplicirao za kredit u iznosu od 11 miliona maraka, a riječ je o finansiranju projekta izgradnje “Vodovoda zapad”, koji će obuhvatiti devet mjesnih zajednica. Po završetku tog projekta 1.100 domaćinstava će, kazao je on, dobiti mogućnost da se priključi na gradsku vodovodnu mrežu.

- Projektnu dokumentaciju privodimo kraju i po usvajanju odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja, radovi bi mogli da počnu. Očekujemo da to bude početkom proljeća - kazao je Ivanović.

Prvi dio

Vlada RS, Evropska investiciona banka i opštine i gradovi su od 2011. godine uspješno realizovali projekat “Vodovod i kanalizacija jedan” u Srpskoj i po tom osnovu je isplaćeno više od 113 miliona KM.

Među najvrednijim finansiranim projektima su sistem vodosnabdijevanja Crno Vrelo - Prijedor, rekonstruisana je vodovodna mreža u Bratuncu, te proširena vodovodna mreža sa kanalisanjem i prečišćavanjem otpadnih voda na području Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana