Projekat “Stariji brat, starija sestra” u Srpcu: Volonteri uljepšali djetinjstvo

D. J.
Projekat “Stariji brat, starija sestra” u Srpcu: Volonteri uljepšali djetinjstvo

SRBAC - Mališanima iz Srpca koji su smješteni u dječijim domovima ili žive u socijalno ugroženim porodicama svakodnevicu su uljepšali volonteri kroz projekat “Stariji brat, starija sestra”, koji je realizovalo Udruženje građana “Cezar” iz Srpca.

Koordinator projekta Maria Šnjegota rekla je da su njihove volonterke, koje su izabrane putem javnog poziva, kroz ovaj program obavljale ulogu starije sestre, a kroz individualna i kolektivna druženja desetoro mališana upoznalo je nova mjesta, posjetilo kulturne i vjerske objekte, društvene i sportske događaje, učestvovalo u radionicama i provodilo vrijeme u prirodi.

- Djeca su izašla iz ustaljenih okvira i zakoračila u jedan drugačiji svijet. Neke jednostavne stvari za njih su bile nešto posebno, jer zbog materijalnog statusa ili drugih razloga nisu bili u mogućnosti da ih osjete, kao što je odlazak u restoran, bioskop ili pozorište - rekla je Šnjegota.

Izvršna direktorica “Cezara” Tanja Šnjegota rekla je da se njihovo udruženje prvi put odlučilo za ovakvu aktivnost i dodala da su u početku bili skeptični, ali su na kraju svi bili zadovoljni, naročito mališani.

- Program traje oko 20 godina u BiH, a realizuje ga fondacija pod nazivom “Stariji brat, starija sestra”. Imali smo želju da se uključimo i na njemu smo aktivno radili više od pola godine. Sigurni smo da smo u životima djece ostavili neizbrisiv trag, a o tome dovoljno govore suze na njihovim licima, zbog prestanka druženja, na završnom događaju koji smo organizovali u Bardači. Već sada planiramo da nastavimo sa ovim programom - rekla je Šnjegota.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Banjaluci Valentina Mikulić rekla je da se prijavila za učešće u projektu čim je ugledala javni poziv.

- Veoma mi je drago što sam imala priliku da nekome uljepšam dio slobodnog vremena. Bilo je izazovno jer smo radili sa djecom koju prethodno nismo poznavali i čije životne priče nisu nimalo lake, ali smo pokazali razumijevanje za njihove probleme, iskazujući ljubav, brigu i pažnju, što nam je uzvraćeno istom mjerom - rekla je Valentina.

Dragana Nuždić kaže da je projekat iziskivao dosta vremena, truda i odgovornosti, a efekti su i te kako vidljivi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana