Projekat osnaživanja povratnika u Bosanskom Petrovcu: Svako novo grlo motiv za ostanak na ognjištu

Milijana Latinović
Projekat osnaživanja povratnika u Bosanskom Petrovcu: Svako novo grlo motiv za ostanak na ognjištu

BOSANSKI PETROVAC - Svako novo grlo na ognjištu budi nadu u bolje sutra, jer lako je nahraniti čovjeka za jedan dan, treba mu pružiti priliku da sa svojih deset prstiju stvara hranu za cijeli život, kažu povratnici u Bosanskom Petrovcu na čije su adrese danas stigla telad koja će obogatiti njihov stočni fond.

Riječ je o nastavku projekta ekonomskog osnaživanja povratnika, koji je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije sufinansirala sa oko 100.000 maraka. Zahvaljujući tom projektu Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK), 35 povratničkih porodica dobilo je po jednu steonu junicu. Nakon što su se junice otelile, na adresu još tridesetak porodica u ovoj zapadnokrajiškoj opštini stići će po jedno tele.

Radost ne skrivaju ni oni koji su predali telad, kao ni domaćini u čije štale je stiglo po jedno novo grlo. Poruka je to, saglasni su, da neko ipak misli na njih i da nisu sami. U vrijeme krize, koja je pritisla sa svih strana, kako kažu povratnici, teško bi sami obnovili stočni fond.

Mirko Novković iz sela Bravsko kod Bosanskog Petrovca rekao je "Glasu" da je imao jednu stariju kravu te da mu je junica dobrodošla.

- Živimo uglavnom od poljoprivrede, troje nas je u domaćinstvu. Bez ove podrške teško da bih sam kravu kupio - rekao je Novković, zahvalivši Centru za podršku povratnicima.

Tele koje je otelila junica u Novkovićima u petak je stiglo u selo Janjila i obradovalo porodicu Pećanac.

- Dobio sam žensko tele. Ostaviću ga za napredak - poručio je domaćin Drago Pećanac, jedan od prvih povratnika na području Bosanskog Petrovca.

Direktor Centra za podršku povratnicima u USK Nemanja Davidović rekao je za "Glas Srpske" da je podjelom petoro teladi i potpisivanjem ugovora sa korisnicima nastavljen projekat ekonomskog osnaživanja sve s ciljem ostanka i opstanka na vjekovnim ognjištima.

- Riječ je o visokokvalitetnim teocima koji će ojačati poljoprivredni sektor, a plan je da podijelimo još 25 grla. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati priliku da sa institucijama Srbije realizujemo slične projekte s ciljem obezbjeđenja što boljih uslova za život povratnika - istakao je Davidović.

Direktor Uprave Arno Gujon rekao je da podjela stočnih grla dobijenih od steonih junica predstavlja drugu fazu projekta za koji je Uprava prošle godine izdvojila više od šest miliona dinara.

- U dve faze pomogli smo ukupno 65 porodica. Posebno me raduje to što je koncept samoodrživosti, koji duži niz godina primenjujem u humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, zaživeo i u povratničkim sredinama u FBiH - istakao je Gujon.

Mehanizacija

Povratnici, koji se mahom bave poljoprivredom, ističu da bi obrađivali i više zemlje, ali im nedostaje poljoprivredne mehanizacije.

- Nadam se da će u narednom periodu biti projekata kroz koje ćemo moći da obezbijedimo i po neku mašinu za rad - rekao je Mirko Novković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana