Proizvođači romanijskog skorup-kajmaka na korak do dobijanja žiga proizvoda

Srna
Proizvođači romanijskog skorup-kajmaka na korak do dobijanja žiga proizvoda

Han Pijesak - U Udruženju proizvođača "Romanijski skorup-kajmak" očekuju da ovaj autohtoni proizvod do kraja godine dobije priznanje žig proizvoda od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, što će obezbijediti bolju cijenu i sigurnije tržište, a time i veći broj domaćinstava koja bi ušla u posao pripremanja skorupa.

Predsjednik ovog udruženja Nada Maksimović rekla je da, za sada, romanijski skorup nema sigurnog kupca, pa se domaćice snalaze kako znaju da bi obezbijedile prihod svojoj porodici.

Ona jedinu šansu vidi u dobijanju žiga proizvoda, što će obezbijediti stalan kvalitet i bolju cijenu kajmaka, specifičnog za šire područje Romanije, od mlijeka grla koja pasu na zdravim planinskim pašnjacima.

- U februaru ove godine dobili smo rješenje zaštite imena porijekla, a do kraja 2017. godine očekujemo da opštine Rogatica i Sokolac uplate dio novca za troškove dodjele žiga proizvoda, odavno poznatog kao romanijski skorup-kajmak - navela je Maksimovićeva i dodala da je opština Han Pijesak uplatila svoj dio. Maksimovićeva je uvjerena da će na ovaj način romanijski kajmak biti zaštićen na tržištu od nelojalne konkurencije i da će konačno moći da bude prodavan po cijeni višoj od sadašnjih 20 KM po kilogramu, da bi bio opravdan uloženi trud i sačuvana tradicija proizvodnje zdrave hrane u autohtonom ambijentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana