Program “Startap Srpska”: Proizvodnja peleta donijela novi životni početak Ivici Ćirkoviću iz Bratunca

Anita Janković Rečević
Program “Startap Srpska”: Proizvodnja peleta donijela novi životni početak Ivici Ćirkoviću iz Bratunca

BRATUNAC - Za Ivicu Ćirkovića iz Bratunca prošla godina je bila jedna od najuspješnijih, jer osim što je postao otac blizanaca i sagradio kuću, ovaj ambiciozni mladi čovjek okrenuo je novu stranicu i na poslovnom planu pokrenuvši sopstveni biznis zahvaljujući programu za zapošljavanje mladih “Startap Srpska”.

Ovaj tridesettrogodišnjak ideju o pokretanju sopstvenog biznisa imao je duži period ali nedostatak novca mu nije dozvoljavao da snove pretvori u stvarnost.

- Bio sam zaposlen u jednoj peletari i uvidio da je potražnja za peletom izuzetno dobra te da konstantno raste. Tada sam poželio da pokrenem sopstvenu proizvodnju peleta, ali nisam imao dovoljno novca. Kasnije, kada sam vidio konkurs Zavoda za zapošljavanje RS za dodjelu podsticaja mladima do 35 godina starosti kroz program “Startap Srpska”, prijavio sam svoju biznis ideju i prošao - prisjeća se Ćirković.

Navodi da je u vrijeme prijavljivanja na konkurs bio nezaposlen, te da je novac za egzistenciju svoje porodice zarađivao nadničenjem na građevini.

- Kada sam se prijavio na konkurs supruga je bila trudna, nosila je blizance, sina Konstantina i kćerku Dunju. Tada smo već imali stariju kćerku Teodoru i bilo smo svjesni da su nam potrebni sigurniji prihodi, naročito jer smo u to vrijeme pravili i kuću u koju smo uselili u oktobru prošle godine. Igrom sudbine krajem maja 2019. godine dobio sam podsticaj od Zavoda, 37.000 maraka, tako da mogu reći da je meni i mojoj porodici lani sve išlo naruku, bolje nego što smo i zamislili - govori Ćirković.

Dodaje da je nedugo poslije toga osnovao preduzeće za proizvodnju peleta “EKO PLAST” Bratunac, u kojem je trenutno jedini zaposleni.

- Podsticaji koje sam dobio od Zavoda nisu bili dovoljni za pokretanje proizvodnje, morao sam uložiti i ličnih sredstava, ali da nije bilo tog novca Zavoda ne bih uspio postati privatnik. Kupio sam tri mašine, i s obzirom na to da nemam velike kapacitete proizvodnje za sada stižem da sve uradim sam. S vremena na vrijeme kada se posao zagužva, angažujem pomoćnika - priča  Ćirković. Iako mu je epidemija virusa korona poremetila planove, ovaj ambiciozni čovjek ima viziju da u budućnosti pokrene veliki pogon i zaposli nekoliko svojih sugrađana.

- Bio sam veoma zadovoljan kako sam startao, ali epidemija me je malo unazadila. Trenutno na lageru imam oko 40 tona peleta koji čeka kupce tako da sam sada malo usporio proizvodnju dok to ne rasprodam, ali vjerujem da će biti bolje, ne žalim se. Nadam se da će se situacija već ove zime popraviti i da će se stvoriti mogućnosti da ozbiljniji razvoj preduzeća - navodi Ćirković i dodaje da tona peleta trenutno košta 320 KM, ali da zbog epidemije virusa korona mnoge njegove kolege obaraju cijenu. 

 Program

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu nije predviđen Program podsticaja razvoju preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina “Startap Srpska”.

- Lani su u sklopu programa “Startap Srpska” odobrena sredstva za zapošljavanje ukupno 138 osoba, za šta je izdvojeno 4,53 miliona KM. Najveće interesovanje mladih za pokretanje biznisa bile su proizvodne djelatnosti u oblasti prerađivačke industrije, te uslužne djelatnosti i građevinarstvo - rekli su u Zavodu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana