Program Omladinske banke u mladima budi ono najbolje: Volonterskim duhom pokreću promjene

Milijana Latinović
Program Omladinske banke u mladima budi ono najbolje: Volonterskim duhom pokreću promjene

BOSANSKI PETROVAC - Brinući o malim stvarima u svojoj opštini, prepoznajući probleme i resurse kojima će stvarati rješenja, mladi kroz program Omladinske banke pokreću promjene i od pasivnih posmatrača postaju pokretači pozitivnih projekata.

Tim riječima bi vjerovatno većina onih koji su za skoro deceniju i po realizovali više od 3.500 projekata vrijednih gotovo 9,5 miliona KM u 52 opštine u BiH opisali sve što su dobili programom koji se realizuje u partnerstvu lokalnih zajednica i fondacije “Mozaik”. A dobili su mnogo, jer brojna igrališta, na kojima stasavaju nove generacije, ne bi postojala bez ovog programa. Budžeti malih opština nisu dovoljni. Tu je i ono što se novcem ne može mjeriti, volonterski duh i prilika, a uspješna desetogodišnja saradnja fondacije i opštine Bosanski Petrovac krunisana je Srebrnom plaketom povodom Dana ove opštine.

Bez mladih koji su ključ uspjeha i mnogih koji su kroz ovaj program stasali i donose važne odluke, priča za “Glas Srpske” direktor programa Omladinske banke Željko Pauković, ne bi bilo ni priznanja.

- Suština je podrška mladima u razvoju aktivizma, a posljednjih godina i preduzetništva. Mladi igraju glavnu ulogu. Omladinsku banku u jednoj zajednici čini odbor, volonteri uzrasta od 17 do 30 godina i koji, učeći kako da podstaknu mlade da budu aktivni, upravljaju programom, prepoznaju probleme i resurse, te uz pomoć banke realizuju projekte - rekao je Pauković. Posebno ističe da se mladi kroz program razvijaju i postaju lideri u zajednicama i stvaraju predispozicije, posebno u ruralnim sredinama gdje nema mnogo mogućnosti, da kroz neformalne grupe u svome selu, ulici ili gradu dobiju i iskoriste priliku.

- Program je integrisan i u lokalne strategije za mlade. Fondacija je razvila i onlajn zajednicu lonac.ba i omogućila da program bude dostupniji svima, a posebno u vrijeme pandemije - kazao je Pauković. Govoreći o rezultatima koji ne ostaju nezapaženi, pomenuo je jednog od članova Odbora banke u ovoj opštini, pokojnog Ismeta Bolića, koji se svojim trudom i aktivizmom uvijek isticao.

- Zajednica kad-tad prepozna ono što dobro uradite, tako danas, na inicijativu mladih, Sportsko-rekreativni centar u ovoj opštini nosi naziv “Ismet Bolić” - rekao je Pauković.

Među onima koji su aktivizam iskoristili da uče i nadograđuju sebe je i Nemanja Davidović. U Omladinsku banku je zakoračio kao gimnazijalac, na nagovor drugarice, a iza njega je već deset godina volonterskog rada.

- To je program koji iz mladih izvlači najbolje i unapređuje kvalitet njihovog života u svakom pogledu - ispričao je Davidović, koji je i predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac. Govoreći o saradnji banke i opštine, slikovito pojašnjava da ukoliko nosite teret od 100 kilograma, mnogo je lakše ako niste sami i teret podijelite, a na tom principu, dodao je, funkcioniše i program Omladinske banke.

- Sve što smo uradili, uradili smo zajedno - rekao je Davidović.

Ponosna na sve uspješne projekte je i koordinatorka Omladinske banke Bosanski Petrovac Marija Bulajić. Za ovu godinu odobreno ih je 13.

- Mladi se bude i žele da budu dio ove priče. Mnogo je projekata koji se tiču uređenja igrališta, parka i igraonice, a imali smo i radionicu iz prve pomoći, lutkarsku predstavu i kino na otvorenom - ispričala je Bulajićeva, koja je četvrta godina studija medicine.

Mikrobiznis

Omladinska banka pruža podršku i mladima koji žele da pokrenu mikrobiznis. Primjer uspješnog mikrobiznisa je cvjećara “Orhideja” u Bosanskom Petrovcu, koja je otvorena prije skoro godinu dana.

- Aplicirala sam i dobila 2.000 KM bespovratnih sredstava od fondacije “Mozaik”. Mogu da kažem da se isplatilo. Imam stalne dobavljače, ali i mušterije. Ovakve prilike ne treba propustiti - istakla je vlasnica cvjećare Jelena Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana