Prodanović: Potrebno snažnije angažovanje na suzbijanju nasilja nad ženama

Srna
Prodanović: Potrebno snažnije angažovanje na suzbijanju nasilja nad ženama

SARAJEVO - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović apelovao je povodom 15. maja, Svjetskog dana porodice, da se vlasti na svim nivoima u BiH snažnije angažuju na suzbijanju porasta nasilja nad ženama, uz ocjenu da je porodica temelj društva.

Prodanović je istakao da je u ovo vrijeme potrebno uložiti više društvenog napora da bi se pružila puna podrška porodicama koje su prijavile nasilje nad ženama i djecom.

„Ni naša zemlja nije izuzetak budući da se s ovom izrazito lošom društvenom pojavom u vrijeme pandemije virusa korona suočavaju brojne porodice u cijelom svijetu.

Potrebno je, dodao je, uložiti napor da se pruži podrška i drugim ranjivim porodicama, posebno onima koje su u vrijeme pandemije izgubile prihode od kojih žive, koje nemaju adekvatan smještaj, te onima u kojima žive starija lica, lica sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

„Ovaj datum prilika je za sve nas u BiH da se osvrnemo na ključni značaj porodice kao osnovnog temelja na kojem počiva svako društvo, kao i da podstaknemo sve institucije i javnost u BiH da pruže snažnu podršku porodicama, posebno onima koje se danas, više nego ikad, suočavaju sa ekonomskim, zdravstvenim i svim drugim društvenim problemima", istakao je Prodanović.

On je podsjetio i na činjenicu da se BiH pridružila svim međunarodnim konvencijama i zakonski odlično uredila oblast ravnopravnosti polova.

„Svim institucijama u BiH se nameće imperativ obezbjeđivanja ravnopravnosti polova unutar porodica kako bi majke i očevi podijelili odgovornost za očuvanje porodice, kao i za školovanje i vaspitanje djece", naveo je Prodanović.

Osim toga, dodao je, BiH je jedna od članica UN koja je prije šest godina usvojila Ciljeve održivog razvoja, čijim se ispunjavanjem umanjuje ili eliminiše siromaštvo, diskriminacija po bilo kom osnovu, te štiti životna okolina.

Prodanović je podsjetio i na činjenicu da očuvanje porodice i donošenje, te provođenje porodično orijentisanih politika predstavlja jedan od ključnih preduslova za ostvarenje prvih pet ciljeva održivog razvoja.

Oni se, naveo je, odnose na uklanjanje siromaštva i gladi, obezbjeđivanje zdravog života za ljude svih uzrasta i dobi, na cjeloživotno obrazovanje, postizanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Prema njegovim riječima, na Međunarodni dan porodice potrebno je podsjetiti i na obavezu podrške i pomoći višečlanim porodicama, budući da je od suštinske važnosti za sve institucije u BiH da, suočene sa ozbiljnim padom nataliteta i sve većim odlaskom mladih ljudi, preduzmu korake u tom pravcu kako provođenjem sistemskih mjera tako i kroz podršku udruženjima i predstavnicima višečlanih porodica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana