Problemi autoprevoznika u Rogatici: Korona i divlji prevoznici ispraznili autobuse

Sreten Mitrović
Problemi autoprevoznika u Rogatici: Korona i divlji prevoznici ispraznili autobuse

ROGATICA - Pandemija virusa korona, ali i divlji prevoznici, ispraznili su vozila jedinog registrovanog rogatičkog autoprevoznika, zbog čega na dužim relacijama, čak i onim do Beograda, počesto putuje samo posada.

- Uz međunarodnu liniju Pale - Rogatica - Beograd, tu su “uklapajuće” linije Istočno Sarajevo - Pale i Foča - Ustiprača, kao i linije Rogatica - Foča i obratno. Đake prevozimo u opštinama Rogatica i Čajniče i u normalnim prilikama moglo se živjeti, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada smo imali i po 50 vanlinijskih vožnji širom Republike Srpske i Srbije - priča Đorđe Vučak, direktor preduzeća “Aroma”, koje od 2000. obavlja usluge javnog prevoza u Rogatici.

Sa pojavom korone, dodaje on, sve se promijenilo.

- Naši autobusi idu na registrovanim linijama vrlo često sa jednim ili čak bez putnika. Evo primjera kako to u praksi izgleda. Prije nekoliko dana, a toga ima često, autobus na liniji Beograd - Pale sa 65 sjedišta pošao je iz Beograda sa dva putnika do Višegrada. U Užicu su ušla još tri i oni su izašli u Višegradu, odakle je dalje prema Palama ostala samo posada - vozač i suvozač. Tako je i na dosta drugih linija. I ono putnika što bi koristilo autobus pokupe divlji prevoznici i tako iz dana u dan - žali se Vučak.

“Aroma” zapošljava 16 vozača, a svi imaju licencu i za međunarodnu vožnju. Uz podršku Vlade RS, dodaje Vučak, koja u ovo vrijeme korone nadoknađuje poreze i doprinose na plate, još su svi u radnom odnosu.

- Dokle, zavisi od korone i energičnijih mjera na suzbijanju divljih prevoznika. Sa 30 odsto korišćenja naših kapaciteta u odnosu na 2019. godinu, s koronom, zbog koje čak i đaci ne idu redovno na nastavu i bez podrške Vlade, nećemo moći još dugo - kaže Vučak.

Problem je i registracija, jer se pet autobusa i sedam kombi-busa sa kojim raspolažu moraju registrovati, a onda “leže” na peronima koji su sastavni dio autobuske stanice u okviru koje su biletarnica i ostale prateće prostorije u dosta lošem stanju.

- U planu je bilo da gradimo nove. Korona je i taj plan stavila na čekanje. Do kada, samo Bog zna - rekao je Vučak uz napomenu da su tanki prihodi i od staničnih usluga. Na prodaji karata angažovana su dva radnika, a prihod ni 400 maraka mjesečno.

- Svraća autobus samo na liniji Višegrad - Banjaluka i Trebinje - Bijeljina. Svi ostali ne svraćaju, a da je po zakonu, morali bi - kaže on.

Podrška opštine

Pošto je “Aroma” jedino registrovano preduzeće za prevoz putnika u opštini, njene probleme prati i lokalna uprava. Načelnik Rogatice Milorad Jagodić kaže da posebnih izdvajanja iz inače skromnog budžeta nema, ali zato se svakog mjeseca za račun prevoza đaka preduzeću doznači po 8.000 maraka, bez obzira na to da li djeca idu u školu.

- Uz to, gdje god treba da bude angažovan autobus sa više sjedišta za prevoz sportista i slično, obavezno angažujemo “Aromu”. S razlogom, jer u tom preduzeću radi više od 20 radnika, što je značajan broj za našu opštinu. Tu je i tradicija. Imali smo javni prevoz putnika kada mnogi drugi iz susjedstva nisu to mogli ni zamisliti - naglasio je Jagodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana