Prnjavor: Sjećanje na 626 poginulih boraca

Srna
Foto: Fejsbuk

PRNjAVOR- U Spomen-hramu na Vučijaku danas su povodom obilježavanja Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, služeni pomen i parastos za 626 poginulih boraca sa područja Prnjavora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a delegacije gradske vlasti i boračkih udruženja položile su vijence kod spomen-ploča.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Perica Đumić izjavio je novinarima da su prnjavorski borci kao pripadnici različitih jedinica prošli sva ratišta u Republici Srpskoj i tako pronijeli slavu svog grada radi obezbjeđivanja slobode za srpski narod i buduće naraštaje.

Đumić kaže da je u mirnodopskim uslovima neophodno više raditi na jedinstvu svih organizacija koje okupljaju borce, jer se samo tako može očuvati Republika Srpska, kao i da se posebna pažnja mora pokloniti i porodicama iz redova boračke populacije.

Parastosu u Spomen-hramu na Vučijaku prisustvovao je i gradonačelnik Darko Tomaš koji je, čestitajući krsnu slavu Vidovdan svim borcima Vojske Republike Srpske, ponovio da ratne strahote moraju biti opomena da se problemi moraju rješavati na miran način, a nikako sukobima.

Vjerski obredi obavljeni su i kod groba Veljka Milankovića, ratnog komandanta jedinice "Vukovi s Vučijaka", i kod spomen-obilježja za 28 poginulih boraca iz Mjesne zajednice Kremna.

Miro Šikarac iz jedinice "Vukovi s Vučijaka" rekao je u izjavi novinarima da i danas nakon 30 godina sjećanje na komandanta Milankovića ne blijede.

"On je ostavio dubok trag u srcima svojih saboraca, braće. Svake godine se okupljamo da mu odamo počast, a nastojimo da nam i djeca zavole našu jedinicu. Drago mi je što se nove generacije s poštovanjem odnose prema uspomenama na Veljka i našoj borbi u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Šikarac u izjavi novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana