Prnjavor: Od šarlaha oboljelo dvoje mališana

D. S.
Prnjavor: Od šarlaha oboljelo dvoje mališana

Prnjavor - Na području opštine Prnjavor u roku od dvadesetak dana zabilježena su dva slučaja šarlaha, od kojeg su oboljela djeca predškolskog uzrasta.

Riječ je o zaraznoj bolesti koju prati povišena temperatura, povraćanje, pojačan sekret sluznice, te sitni osip po koži. Ljekari naglašavaju da je šarlah neophodno adekvatno i na vrijeme liječiti, jer ako se to ne učini, može da dovede do oštećenja bubrega, reumatske groznice, a nije isključen ni smrtni ishod.

Najčešće obolijevaju djeca koja imaju od četiri do deset godina, a prenosi se neposrednim kontaktom. Može se prenijeti i putem predmeta kojima se služilo bolesno dijete.

Prema riječima šefa porodične medicine u Domu zdravlja Prnjavor Zorana Bjeletića, prvi slučaj šarlaha zabilježen je 10. juna, dok je drugi uočen prije nekoliko dana.

- U vrtiću "Naša radost", gdje je boravilo jedno od ovo dvoje djece, preduzete su sve propisane mjere za suzbijanje zaraznih bolesti - rekao je Bjeletić.

Dodao je da drugo oboljelo dijete nije boravilo u vrtiću "Naša radost", već je pohađalo jedan privatni vrtić. Međutim, s obzirom na to da mališan u vrijeme inkubacije nije bio u obdaništu, u toj predškolskoj ustanovi nije bilo potrebe za intervencijom higijensko-epidemiološke službe.

Iako u lokalnom Domu zdravlja ističu da je jedno od dvoje djece zaražene šarlahom boravilo u vrtiću "Naša radost", direktorica ove predškolske ustanove Slobodanka Vasić tvrdi da to nije tačno, te da za ovo prvi put čuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana