Prnjavor kroz tradicionalni turnir u Potočanima ponovo okupio ljubitelje šaha

GS
Foto: Fejsbuk

PRNjAVOR- Najmlađi grad u Republici Srpskoj i ove godine bio je domaćin tradicionalog Svetosavskog šahovskog turnira koji je okupio oko 80 takmičara u različitim kategorijama.

Igra koja poboljšava motoričke sposobnosti i omogućava moždanim ćelijama bolju funkcionalnost, ima svoje ljubitelje koji u povlačenju figura vide smisao života i održavanja mentalnog zdravlja. To je i ovog puta pokazao tradicionalni turnir u šahu a Potočani su ponovo postali mjesto okupljanja velemajstora, intermajastora, fidemajstora  i drugih.

Svoje vještine šahu pokazala je i šahovska legenda Milan Vukić. Pokazao je ovaj velemajstor i četvorostruki šampion Jugoslavije da se ne predaje starosti i da svojim potezima može biti primjer mladim šahistima.

” Ono što je bitno istaći da sam ja veoma oduševljen što jedno ovako mjesto kao što je Potočani ima mogućnost i kapacitet da organizuje ovakv jedan turnir. Ja svake godine dolazim ovdje i to me čini srećnim. Turnir je veoma ubrzanog tempa i može da pobjedi čak i onaj ko je slabiji u kategoriji ali svakako glavni pobjednici su organizatori koji su uspjeli organizovati ovakav događaj. Važno da se šah igra i da mladi usvajaju načine igre koja će im sigurno dati velike blagodati u životu ”,rekao je Vukić.

Na turniru se igralo devet kola po švajcarskom sistemu. Pored onih koji ostvaruju vrhunske rezultate pri čemu šah vide kao svoj stil života turnir je bio prilika i da svoje znanje pokažu oni koji ulaze u šahovski svijet. Petar Gazić učenik 3. razreda OŠ ”Ivo Andrić” iz Banjaluke i član Banjalučkog šahovskog kluba bio je ponosan na učešće na turniru.

” Radostan sam što sam bio ovdje i što sam mogao da igram šah. U prvom kolu sam izgubio od intermajstora iz mog kluba Aleksandra Savanovića. Šah je dobro igrati za razvoj i pamćenje a ja ga igram već dvije godine ”,rekao je ovaj dječak koji želi u budućnosti postati šahovski velemajstor, za K3.

Prvi potez na turniru povukao je gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Za najuspješnije osigurane su i nagrade. Organizatori se nadaju nastavku održavanja turnira i narednih godina. 

Kao i ranijih godina i ovog puta Šahovski klub ’’POŠK’’ Potočani preuzeo je glavnu riječ u organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana