Prnjavor: Dva puta prodali isto zemljište

C. Mrkonjić, B. Radulović
Prnjavor: Dva puta prodali isto zemljište

Banjaluka - Opštinsko zemljište na kojem se nalazi zgrada Škole za osnovno muzičko obrazovanje u centru Prnjavora prodato je juče na licitaciji preduzeću "Kusić putevi" uprkos tome što je ono predmet sudskog spora na osnovu tužbe koju je protiv opštine podnijela građevinska firma "Gradip".

Parcela je prodata na drugoj licitaciji na kojoj su "Kusić putevi" bili jedini učesnik. Početna cijena, kao i prvi put, za zemljište površine 1.433 metra kvadratna, bila je 360.836 maraka. "Kusić putevi" su parcelu platili 361.000 KM.

Preduzeće "Gradip" kupilo je istu parcelu 2. aprila ove godine kada je ponudilo najvišu cijenu koja je dostigla 1,25 miliona maraka. "Gradip" je tužio opštinu Prnjavor zbog, kako su rekli, neregularne izgradnje susjednog objekta na ovoj parceli i zatražilo 70.000 KM za nadoknadu direktne štete. U "Gradipu" su rekli da indirektna šteta može dostići milion i po maraka i da će biti utvrđena u sudskom postupku.

- Podnijeli smo tužbu i očekujemo sudsku zabranu prometovanja zemljišta. "Kusić putevi" vjerovatno neće moći upisati zemljište kao svoje vlasništvo - kaže izvršni direktor "Gradipa" Milan Bijelić.

U opštini Prnjavor, međutim, tvrde da sudski spor ne može spriječiti novog kupca da poslije uplate novca stekne pravo vlasništva nad kupljenom parcelom.

- Predmet spora nije plac već poništavanje licitacije i naknada štete koju traži "Gradip". "Gradip" nije isplatio kupoprodajnu cijenu za zemljište do predviđenog roka, koji je istekao 29. maja i na osnovu toga se smatralo da su odustali od zaključenja ugovora i kupovine. Zbog toga su izgubili pravo na povrat položene kaucije - naveli su u opštini Prnjavor.

"Gradip" je na spornoj parceli planirao gradnju stambeno-poslovnog objekta sa dvije podzemne i sedam nadzemnih etaža uz objekat čija je gradnja počela prije pola godine. Planirano je da se njihova zgrada naslanja na susjednu i da iz njihovih podrumskih prostorija "Gradip" ulazi u svoje. Bijelić tvrdi da je susjedna zgrada izgrađena mimo regulacionog plana i građevinske dozvole, a da je problem nastao zbog toga što su prilikom gradnje izostavili jednu podzemnu etažu. On je objasnio da je zbog ovog "Gradip" izgubio ulaz u svoj podrum, što im je i onemogućilo gradnju po regulacionom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana