Zahvalnice opštine Rogatica otišle u ruke istaknutih medicinara

Sreten Mitrović
Foto: S. Mitrović

ROGATICA - U znak zahvalnosti za humanost i nesebičnu požrtvovanost u spasavanju ljudskih života opština Rogatica odala je priznanje ljekarima Boriši Stojanoviću i Radenku Ivanoviću.


Uz minuli Dan i krsnu slavu opštine Preobraženje Gospodnje, na svečanoj sjednici za humana djela i humanitarnu aktivnost uručene su zahvalnice, drugo po “snazi” priznanje u opštini, doktorima Stojanoviću i Ivanoviću, oba porijeklom sa boričkog platoa, koji bez obzira na to gdje bili i šta radili, rodni kraj nisu zaboravili.

Doktor Boriša Stojanović, koji je prije rata radio kao hirurg u Vojnoj bolnici u Sarajevu, 1992. godine kao patriota napustio je Sarajevo i pridružio se odbrani Srba. Formiranjem Bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u Sokocu, kao jedan od utemeljivača i glavni hirurg sve do kraja rata dao je nemjerljiv doprinos spasavanju brojnih ranjenih boraca.

- Dodijeljena zahvalnica znači mi mnogo. Dobio sam je od mojih. Prepoznali su moj humani rad i liječenje oboljelih i ranjenih. Spasao sam na hiljade života, posebno radeći u Vojnoj bolnici na Sokocu tokom rata i prvih poslijeratnih godina pri čemu, u veoma teškim uslovima, nisam žalio trud i vrijeme držeći se one poznate - spasiti jedan život ima težinu kao da ste spasili čitav svijet. Otuda mi je i izuzetno drago da su mi moji Rogatičani na ovaj način odali  priznanje, na čemu im veoma zahvaljujem - kaže Stojanović koji je jedno vrijeme bio i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Sada kao penzioner živi na Palama, a trenutno je predsjednik Prvostepene ljekarske komisije za ponovnu ocjenu invalidnosti boraca pri resornom ministarstvu. Napominje da je i od drugih opština sarajevsko-romanijske regije dobio prigodna priznanja, ali naglašava da mu je ovo rogatičko, uz Povelju opštine Višegrad, kojom je proglašen za počasnog građanina, jedno od najdražih.

Priznanje od svojih Rogatičana dobio je i doktor Radenko Ivanović, koji je Medicinski fakultet sa ocjenom 9,00 završio u Foči 2010/2011, a trenutno je, kao v.d. načelnika Odjeljenja ginekologije i akušerstva u bolnici u Foči, gdje na preglede odlaze i Rogatičanke koje o njemu pričaju sve  najbolje,  u završnoj fazi priprema za odbranu doktorske disertacije iz oblasti ginekologije i akušerstva.

Specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva doktor Ivanović je započeo početkom 2016. i položio sa odličnim uspjehom. Autor i koautor je više naučnih priloga iz oblasti ginekologije i akušerstva kao njegovog životnog opredjeljenja. Pred njim je, rečeno je na svečanoj sjednici Skupštine opštine,  blistava ljekarska karijera na ponos njegovih Borika i Boričanki, ali i cijele Rogatice.

- Meni je ovo, kao relativno mladom čovjeku koji je do sada brinuo o tome kako steći što više znanja iz onoga što mu je životno opredjeljenje, prvo “jače” društveno priznanje. Ja ga primam uz dozu opreza o onome što slijedi. U mom slučaju da u granicama mojih stručnih i fizičkih mogućnosti kraju iz koga potičem i u kome provodim skoro svaki slobodan dan, a vikende obavezno, dam znatno više nego do sada - ističe Ivanović.

Kao velikom lokalpatrioti, dodaje, teško mu pada svaka vijest da je neko mlad, a bogami i stariji, otišao u drugi kraj, a posebno tuđu zemlju, da živi i formira porodicu.

- Velika je to šteta i moraju se tražiti načini da se zaustavi taj trend. Uspjećemo ako posvetimo više pažnje ekonomiji, ali i zdravstvu u kome sam i ja. Možda ću i ja nekad promijeniti sredinu, ali neću otići daleko da za par sati ne mogu doći u moju Rogaticu i na moje Borike, najljepše  na svijetu - kazao je Ivanović.

Cijenjeni stručnjaci

Opština Rogatica iznjedrila je plejadu doktora medicine, koji su zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti životnom pozivu postali vrsni i visokocijenjeni stručnjaci i kod kolega i kod pacijenata.

Mali broj ih se angažovao u nekoj od političkih organizacija ili vlasti. Među rijetkim u vrijeme SFRJ bio je doktor Mustafa Ajanović. Rogaticu nije zaboravljao ni doktor Sulejman Šehović - Memo, vrsni hirurg.

Poslije posljednjeg rata na tom planu stanje se iz temelja promijenilo. Nije skoro bilo nijednog saziva, a da u skupštinske klupe opštinskog parlamenta nije sjeo bar po jedan medicinar. Tako je u prvom poslijeratnom sazivu u Skupštinu opštine kao odbornik ušao doktor Zoran Mitrović po kome rogatički Dom zdravlja danas nosi ime. Slobodan Planinčić bio je odbornik i potpredsjednik SO u više saziva, dok je aktuelni direktor Doma zdravlja takođe sjedio u opštinskim klupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana