Privreda u Srpcu u značajnom usponu

Dejan Jovičić
Privreda u Srpcu u značajnom usponu

SRBAC - Veći profit i porast broja zaposlenih u prošloj godini pokazuju da se srbačka privreda nalazi u značajnom usponu, a u posljednje vrijeme uloženi su značajni napori na stvaranju povoljnog ambijenta za poboljšanje uslova rada i osnivanje novih preduzeća.

Izjavio je to načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić.

- Stvoreni su uslovi da uskoro pređemo cifru od 3.000 zaposlenih radnika što dugo nije zabilježeno u srbačkoj opštini - istakao je Miholjčić.

Istakao je da je na kraju prošle godine bilo evidentirano 270 preduzetnika što je za 13 više u odnosu na 2021, a čak 40 više u odnosu na 2020. godinu.

- U porastu je i broj poslovnih subjekata kojih trenutno ima 168, a njihovi prihodi su prošle godine iznosili blizu 220 miliona KM što je uvećanje za 50 miliona. Budući da su povećani i rashodi, na kraju godine ostvareno je pozitivno poslovanje u iznosu od 14 miliona KM. Pad ukupnih prihoda u Srpcu bio je najizraženiji 2019. i 2020. godine, na šta je, pored pandemije, uticao i prestanak rada firme “Sistem ekologika” iz Sitneša koja je nosila trećinu prihoda u našoj opštini - rekao je Miholjčić.

Dodaje da su među najzastupljenijima prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo u kojima je zaposlen najveći broj radnika.

- Ukupan broj zaposlenih na kraju prošle godine iznosio je 2.979 što je za 243 radnika više u odnosu na 2019. godinu. Od toga je čak 1.651 radnik angažovan u poslovnim subjektima, a ostali u preduzećima, udruženjima građana, javnom sektoru i slično. Smanjen je i broj nezaposlenih kojih je, prema evidenciji biroa rada, prije dvije godine bilo 775, a zaključno sa prošlom godinom 714 - rekao je Miholjčić.

Po kvalifikacionoj strukturi najviše ima kvalifikovanih radnika i radnika sa četvrtim stepenom srednje stručne spreme, njih 472, dok zaposlenje traži i 58 radnika sa visokom stručnom spremom.

- Prosječna plata u Srpcu prošle godine je iznosila 1.032 KM, a 2017. godine 742 marke i od tada stalno raste. Međutim, nakon oporezivanja, prosječna plata srbačkog radnika je za deset odsto manja u odnosu na prosječnu platu u Srpskoj, ali u odnosu na područje koje pripada Privrednoj komori Banjaluka viša je za 1,5 odsto - rekao je Miholjčić.

Ukupan obim robne razmjene na području opštine Srbac u 2022. godini iznosio je 65,5 miliona KM i u poređenju sa 2021. godinom veći je za 23,8 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 167,7 odsto, što je, po riječima Miholjčića, skoro duplo više u odnosu na 2021. godinu.

- U prošloj godini su plasirana i veća sredstva na području naše opštine od strane Investiciono-razvojne banke RS, koja su iznosila 783.000 KM, dok je godinu dana ranije bilo odobreno svega 180.000, a 2020. godine 350.000  maraka - dodao je Miholjčić.

Nagrade

Odbornik Branko Grahovac na avgustovskoj sjednici Skupštine opštine Srbac je predložio da se prilikom odlučivanja o dodjeli podsticaja za zapošljavanje više boduju firme koje daju veće plate svojim radnicima.

- Ima slučajeva gdje podsticaje dobije firma koja daje plate od 900 KM radnicima, a ne dobije preduzeće gdje radnici zarađuju oko 1.500 KM. Kada bismo nagradili tako uspješne kolektive, onda bi i drugi povećali plate - rekao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana