Privreda u Semberiji vapi za građevincima i turizmolozima

Lj. A.
Privreda u Semberiji vapi za građevincima i turizmolozima

BIJELjINA - Deficitarna zanimanja u Bijeljini uglavnom su u drvoprerađivačkoj industriji i zanatskom sektoru, a zahtjev privredne zajednice je i povećanje broja učenika u građevinskim zanimanjima i turizmu.

Zaključeno je to na jučerašnjem sastanku predstavnika Gradske uprave, Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, Zavoda za zapošljavanje, regionalne Privredne komore i Udruženja “Preduzetnik”, a koji je održan u Bijeljini na temu usklađivanja upisne politike srednjih škola sa potrebama tržišta rada, bez zanemarivanja i potreba tržišta obrazovanja.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić istakao je da je ove godine nastavljen trend favorizacije upisa učenika u programe koji će ih obučiti za proizvodna zanimanja, što i jeste u skladu sa potrebama tržišta rada.

- Međutim, nismo zanemarili ni škole koje učenike osposobljavaju za obrazovanje na visokoškolskim ustanovama - rekao je Đurić.

Prema riječima direktora bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS Siniše Kajmakovića, u Bijeljini do posla najlakše dolaze oni koji su se obrazovali za proizvodna zanimanja, posebno oni osposobljeni za rad u građevinskoj djelatnosti i pojedinim zanimanjima u metalskoj struci, poput zavarivača.

- Nakon završene srednje škole do posla najteže dolaze maturanti gimnazije, kao i ekonomski i poljoprivredni tehničari, ali i zanatlije poput frizera, metalostrugara i mašinbravara, a sa visokim obrazovanjem najviše je nezaposlenih ekonomista, pravnika, vaspitača i profesora engleskog jezika - naveo je Kajmaković.

Šef odsjeka u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović istakla je da se u Bijeljini svake godine radi na poboljšanju upisne politike i najavila da će Gradska uprava organizovati video-prezentacije svih zanimanja koje će učenici moći da pogledaju preko “Zum” aplikacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana