Privatni dug šefa odjeljenja blokirao Srbac

Danijela Stokanić
Privatni dug šefa odjeljenja blokirao Srbac

Srbac - Poreska uprava RS odblokirala je u petak račun opštine Srbac, nakon što je plaćen dug od oko 10.000 maraka koji je nastao zbog neizmirenih privatnih obaveza načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dušana Simića.

Simić, koji je vlasnik firme "Agrokor", nije izmirio poreske obaveze, zbog čega je Poreska uprava u četvrtak blokirala račun ove lokalne zajednice u namjeri da taj dug bude odbijen od njegove plate. Poslije uplate spornih 10.000 KM, koje je uplatila opština, račun Srpca je odblokiran.

Načelnik opštine Drago Ćirić ističe da opština nema veze sa privatnim dugovanjima svojih radnika i da mu nije jasno da se preko leđa opštine naplaćuje tuđi dug.

- Pored tolike pokretne i nepokretne imovine koju posjeduje Simić, taj dug je pripisan opštini koja nema baš nikakve veze sa njegovim privatnim poslovima - rekao je Ćirić.

Dodao je da je u petak Poreskoj upravi poslao dopis u kojem je naveo da smatra da taj potez nije u skladu sa zakonom.  

- Simić već neko vrijeme prima platu od 90 KM, a ostatak vraća za kredit. Zbog toga nismo mogli da od njegove plate, kako nam je Poreska uprava naložila, skidamo dio novca za obaveze koje je ostao dužan prema državi - rekao je Ćirić.

Istakao je da će opština, ukoliko Simić ne reguliše dug, vratiti njegove ranije poreske obustave i od njegovih plata, koje mjesečno iznose 2.000 maraka, naplatiti dug od 10.031 marku. Ćirić ne krije da nije zadovoljan Simićevim radom.

- Riječ je o čovjeku koji je načelnik Odjeljenja za privredu već četiri godine, koji za to vrijeme nijednom nije otišao u neku firmu, niti bilo gdje, a prima platu - rekao je Ćirić.

Simić objašnjava da je riječ o obavezama iz 2010. koje nije mogao tada riješiti, istakavši da će to uskoro učiniti.

- Problem je to što me iz opštine i Poreske uprave nisu obavijestili da su u aprilu krenuli sa prinudnom naplatom. To sam saznao tek u petak. Uglavnom, izmiriću te dugove u što kraćem roku - rekao je Simić.

On nije želio da komentariše svoj odnos sa Ćirićem. Navodno, između njih dvojice već duže vrijeme ima nesuglasica.

U Poreskoj upravi RS su potvrdili da je pokrenut postupak naplate kod poreskog obveznika "Agrokor" u julu 2015.

- Kako su računi ovog obveznika već ranije bili blokirani zbog neizmirenih poreskih obaveza, a on nema druge imovine, pokrenut je postupak naplate od povezanih lica blokadom ličnih primanja - istakli su u Poreskoj upravi.

Dodali su da je rješenje o prinudnoj naplati iz ličnih primanja prije tri mjeseca proslijeđeno opštini Srbac, jer je ova lokalna zajednica prijavljivala lična primanja na ime Dušana Simića.

- Kako poslodavac nije postupio po rješenju, niti je nas obavijestio o tome, Poreska uprava je blokirala račun opštine u skladu sa zakonom - objasnili su u ovoj ustanovi.

Česte blokade

Posljednja blokada računa opštine Srbac je samo jedna u nizu brojnih blokada sa kojima se suočava opštinska uprava, jer je nedavno sa računa opštine skinuto 150.000 maraka kako bi se izmirila rata za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Gornjim Srđevićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana