Privatizacija kapitala u Novoj tvornici prečistača iz Rogatice spas za fabriku

Marijana Miljić
Privatizacija kapitala u Novoj tvornici prečistača iz Rogatice spas za fabriku

Banjaluka, Rogatica - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS raspisala je javni poziv za prodaju 7.994.975 akcija državnog kapitala "Nove tvornice prečistača" iz Rogatice po cijeni od jedne marke, što znači da je vrijednost cijelog paketa 7,99 miliona KM.

Pravo učešća na javnom pozivu, koji je objavljen u petak, imaju pravna i fizička lica, a pružena im je i mogućnost  udruživanja u konzorcijum. Rok za dostavljanje ponuda na adresu IRB-a je 20. septembar, a one će istog dana biti i otvorene.

Osnovni elementi na osnovu kojih će IRB vrednovati ponude je iznos novca, ali i vrijednost investicija i zapošljavanje koje kupci planiraju realizovati nakon kupovine državnog kapitala.

Ovo preduzeće, čija je osnovna djelatnost proizvodnja prečistača i pretprečistača vazduha, goriva, ulja, ali i filtera vazduha, goriva, ulja i separatora ulja, Vlada RS je kupila 2009. godine. Ono se već nekoliko godina bori sa nedostatkom posla na tržištu.

- Tada smo bili u stečaju. Preduzeće je opstalo i nije ugašeno zahvaljujući Vladi RS. Radili smo za vodeća preduzeća kao što su "Famos", "14. oktobar", "IMR", "IMT", "FAP", ali je većina tih firmi propala pa smo i mi izgubili kupce. Trenutno nemamo posla i zbog kineskih i turskih filtera, koji na naše tržište dolaze po veoma niskim cijenama. Problem je i što nismo imali novca da ulažemo u nove proizvodne linije i pratimo savremene tokove proizvodnje - rekla je direktorica "Nove tvornice prečistača" Jadranka Čović.

Ovo preduzeće moglo bi opstati ako bi se pojavio kupac sa koji bi mogao da pronađe nove poslovne partnere.

- Kada bismo sklopili nove ugovore, ne bi bilo nikakvih problema i preduzeće bi sigurno bilježilo zapažene rezultate. Privatizacija je za nas jedini spas, jer nam je potreban strateški partner koji ima viziju i prodor na tržištu. Ne moramo više ni proizvoditi filtere, jer imamo dosta presa na kojima možemo raditi mnoge usluge. Imamo i svoju farbaru, a bavimo se i zavarivanjem - navela je Čovićeva.

"Nova tvornica prečistača" trenutno ima 20 radnika, a 2010, kada je poslije stečaja počela da radi, brojala je više od 30 zaposlenih.

Stečaj

Vlada RS je polovinom avgusta 2009. godine kupila "Tvornicu prečistača" iz Rogatice za 3,9 miliona maraka i odmah nakon toga promijenila naziv preduzeća u "Nova tvornica prečistača". Kada je postala vlasnik, Vlada je ovo preduzeće podržala sa 600.000 KM, ali je ono zapalo u krizu jer je izgubilo najveći broj poslovnih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana