Priroda blago koje svi treba da čuvaju

Snežana Tasić
Priroda blago koje svi treba da čuvaju

Prijedor - Svjetski dan planete Zemlje, 22. april, čiji je cilj zaštita prirodnih resursa, smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i podizanje ekološke svijesti obilježen je na Mrakovici u organizaciji Ambasade SAD u BiH i Nacionalnog parka "Kozara".

Ambasada SAD je povodom uručila nagrade i priznanja pobjednicima kampanje "BiH Green Anjards 2017" (Zelena nagrada) koju su osvojili opština Čapljina, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Plantaža "Baš bašča" iz Breze, Marija Ninković iz Trebinja i Slobodanka Pavlović iz Banjaluke. Ambasadorka SAD Morin Kormak je istakla da im je bilo veliko zadovoljstvo što je radila sa građanima BiH kako bi oni bili ti koji biraju one koji su ove godine najviše radili u oblasti očuvanja životne sredine.

- Sjajan znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja o važnosti ovog pitanja je činjenica da je bilo više od 12.000 odgovora u anketi koju smo proveli da bismo odabrali pet pobjednika - kazala je Kormakova.

Istakla je da je veoma važno što građani razumiju značaj zaštite životne sredine jer je BiH prelijepa zemlja.

- Ambasade SAD, Švedske i Švajcarske posvećene su radu na ovim važnim pitanjima. Tu su i USAID i UN koji su vrlo posvećeni ovom projektu i koji učestvuju u pripremi staza za planinare, uređenju izvora vode da bi se mogla koristiti za piće, izgradnji planinarskih domova i restorana, a sve s ciljem razvoja turizma u BiH - dodala je Kormakova koja je prošetala planinskim stazama na Kozari.

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Dragan Rončević uputio je apel građanima da budu savjesni i odgovorni u zaštiti prirode.

- Čovjek i priroda su jedno i mi treba da budućim generacijama ostavimo prirodu ovakvu kakvu je danas imamo – istakao je Romčević.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS Svjetlana Radusin izrazila je zadovoljstvo što je i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržalo manifestaciju.

- Nadam se da će biti povećan procenat zaštićenih područja u BiH i da će i institucije oba entiteta dati doprinos tome. Posebno mi je drago i što su ljepote ove zemlje prepoznate kao turističke destinacije - istakla je Radusin.

Alma Tihić iz Centra za razvoj i podršku koji je suorganizator manifestacije istakla je da žele da ona postane tradicija.

- Pozivamo sve one koji se bave zaštitom životne sredine i promocije principa energetske efikasnosti da i dalje rade kako bi iduće godine bili jedni od nominovanih i eventualno dobitnici nagrada - poručila je Tihićeva.

Nagrađeni

Ovo priznanje pokazuje da imamo kvalitetan odnos prema sredini u kojoj živimo. Ovo je priznanje mojim sugrađanima i sugrađankama, a onda i onima koji su u prethodnom periodu vodili ovu opštinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana