Prikazan film Mučni teret nametnute krivice Dragana Elčića

Srna
Prikazan film Mučni teret nametnute krivice Dragana Elčića

Gradiška - Projekcija dokumentarnog filma "Mučni teret podmetnute krivice" autora Dragana Elčića, koji prikazuje istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, organizovana je večeras u Kulturnom centru u Gradišci.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Novaka Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.


Film sadrži rezultate međunarodne ekspertize događaja na Tuzlanskoj kapiji kojima je dokazano da eksplozija nije prouzrokovana granatom od 130 milimetara, već da je eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Šef tima odbrane generala Đukića, Milorad Ivošević, izjavio je na konferenciji za novinare uoči prikazivanja filma da žele da se istinom bore za pravdu, svjesni da se svjetski moćnici i nosioci pravde u BiH veoma loše odnose prema istinama.

"Podnijeli smo zahtjev za obnovu postupka, svjesni da će to Sud BiH odbiti jer odlučuje politički, i da bi izazvali postupak pred drugim sudovima koji će, nadam se, uvidjeti da nije riječ o činu zbog kojeg je osuđen general Đukić, nego o terorističkoj akciji koju je izveo nalogodavac", naveo je Ivošević i dodao da je cilj i da se kaže roditeljima ubijenih na Tuzlanskoj kapiji ko je ubica njihove djece.

Prikazivanju filma "Mučni teret nametnute krivice" u Gradišci, koje je organizovala Boračka organizacija ove opštine, prisustvovali su članovi porodice generala Novaka Đukića, članovi njegovog tima odbrane, general Boško Kelečević i Rade Lazić, načelnik Odjeljenja boračko-invalidske zaštite opštine Gradiška Radomir Pjanić, predstavnici Boračke organizacije, borci i građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana