Prijedorski bajkeri snagom vjere prevalili put do Hilandara

Snežana Tasić
Prijedorski bajkeri snagom vjere prevalili put do Hilandara

Prijedor - Naporna vožnja motorom više od 2.800 kilometara i nevrijeme nisu umanjili doživljaj i avanturu prijedorskim bajkerima, koje je snaga i volje i vjere vodila do Hilandara.

Njih 18, 5. jula krenuli su na pokloničko putovanje kroz Srbiju, Sjevernu Makedoniju pa do Grčke, a u Prijedor su se vratili puni utisaka. Svi su složni u jednom, da bi opet krenuli u istu avanturu.

Jedan od članova bajkerske ekspedicije Goran Vranješ kaže da je utisaka i lijepih uspomena toliko mnogo da je teško nešto posebno izdvojiti.

- Mnogi od nas su prvi put bili u manastiru Žiča kod Kraljeva, o kojem smo čuli samo iz priča i čitali u udžbenicima. Biti pred tim monumentalnim zdanjem, koje je još u 12. vijeku podigao prvi srpski kralj iz dinastije Nemanjića Stefan Nemanjić nešto je što samo treba doživjeti - rekao je Vranješ. Put ih je doveo i do Kumanova, gdje su ih ugostili piloti koji dolaze u Prijedor na ovdašnja sportska takmičenja.

- Dalje smo stigli do Soluna, gdje nas je dočekao otac Partenijus, inače počasni građanin Prijedora čije gostoprimstvo ćemo dugo pamtiti i onda do mjesta Janesos, gdje smo čekali brod za Hilandar - priča Vranješ opisujući ovu bajkersku avanturu.

Dodaje da ih je među monasima, na Hilandaru dočekao i Prijedorčanin čije je crkveno ime Pajsije, koji na tom svetom mjestu boravi već 15 godina.

- Tamo smo bili dva dana i ispoštovali sve običaje koje imaju gosti na Hilandaru, a potom i na prelijepom Dojranskom jezeru. Stigli smo i na dvije motorijade, u Bugarskoj, a potom i u Petrovcu na Mlavi - s oduševljenjem je ispričao Vranješ.

Putovanje je, pričaju bajkeri, otežalo nevrijeme koje je pogodilo Grčku.

- Kao nas je neko namjerno poslao u najveće moguće nevrijeme koje je bilo na Halkidikiju. Našli smo se u vrtlogu oluje, motori su nam bili potopljeni u vodi, ostali smo bez šatora gdje smo noćili, a kombi samo što se nije prevrnuo. Spasavali smo što smo mogli i pomagali mještanima. Bilo je to novo i strašno iskustvo - rekao je Vranješ.

Veliko nevrijeme omelo ih da put nastave do Meteora, ali ih to mnogo ne brine, jer je to odmah postala ideja vodilja za plan novog putovanja.

- Meteori su neostvaren cilj, pa pripreme mogu da počnu već sad. Takvi su bajkeri, golubijeg srca i nemirnog duha - istakli su na kraju Prijedorčani.

Putopisna priča

Organizator putovanja bio je Moto-klub “Otpisani”, a učesnici ove avanture kažu da će detalji putešestvija biti pretočeni u putopisnu video-priču, koju će rado gledati sve do polaska u novu.

- Ko nije doživio ne može da vjeruje i ne zna šta je ljepota života - kažu članovi prijedorske bajkerske ekspedicije koju su činili snimatelji, novinari, glumci, privrednici, piloti i muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana