Prijedor: Incidenti ne smiju narušiti suživot

Snežana Tasić
Prijedor: Incidenti ne smiju narušiti suživot

Prijedor - Nemili događaji ne smiju uticati na suživot i zajedničke napore za kreiranje bolje budućnosti za sve građane Prijedora, a pojedinci treba da odgovaraju za počinjene izgrede, zaključeno je juče na sastanku, na kojem je analizirana bezbjednosna situacija u gradu.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, predstavnici policije i vjerskih zajednica, nakon što je nedavno zapaljeno nekoliko automobila, registrovano nekoliko presretanja na putu i međunacionalnih sukoba u svatovskim kolonama. Učesnici sastanka izrazili su opredijeljenost za nastavak suživota i stvaranje pozitivne klime, koja godinama karakteriše Prijedor.

- Naš zajednički stav je da su to pojedinačna događanja i da svi koji su to činili treba da odgovaraju. Gradska uprava, vjerske zajednice i policija uvijek su radili na stvaranju povoljnog ambijenta za život i investiranje u našem gradu. I dalje smo čvrsto opredijeljeni za to da uložimo sve svoje kapacitete da u Prijedoru bude nastavljen suživot i da građanima, naročito mladim, gradimo perspektivu, osuđujući ono što ne valja, a njegujući sve što je dobro - rekao je Pavić.

Podsjetio je da je Prijedor grad koji je vrlo brzo nakon rata izgradio zavidan nivo suživota i tolerancije.

- Prijedor se uvijek ponosio svojom multietničnošću i onim što je postigao u poslijeratnom vremenu. Zato smo i osjetljivi na sve ono što dugoročno može ugroziti mir, suživot i bezbjednost ljudi i imovine - naveo je Pavić.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da su odnosi unutar vjerskih zajednica dobri, ali da su nemili događaji prethodnih dana zasjenili suživot u Prijedoru.

- Naša zajednička poruka i misija jeste da upućujemo na zajednički život, ljubav i toleranciju, jer nije vrijeme za zadavanje novih rana, pošto ni stare nisu zacijeljene. Otvaranje novih rana nije ni u čijem interesu. Te pojedince moramo sankcionisati i uticati na njih da se takve stvari više ne dešavaju - kaže Maletić.

Imam gradske džamije Omer Redžić pozdravio je inicijativu Pavića za sazivanje sastanka i njegove napore da budućnost Prijedora ide u pozitivnom smjeru.

- Okupili smo se da u vezi sa nedavnim nemilim događajima uputimo poruku da ovakvi incidenti ne smiju biti sredstvo za bilo kakva dalja politička manevrisanja, kada je riječ o bilo kojem narodu u ovom gradu - istakao je Redžić.

Sastanku, koji je održan na Pavićevu inicijativu, prisustvovali su i predstavnik ukrajinske crkve Mihajlo Stahnek i načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić.

Manifestacije

Marko Pavić je istakao da se u Prijedoru svake večeri održavaju manifestacije, a najviše kulturne.

- Ranije nije bilo događaja koji bi ugrozili njihovo održavanje, a nedavni pojedinačni slučajevi su primjer kako ne treba raditi - kazao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana