Prijedor dobija centar za visokoškolsko obrazovanje od 10 miliona KM

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- Prijedor će dobiti centar za visokoškolsko obrazovanje koji će biti zajednička investicija grada i Vlade Republike Srpske, izjavio je danas gradonačelnik Slobodan Javor.

Javor je naveo da je, prema sadašnjim procjenama, riječ o projektu vrijednom 10 miliona KM, da će biti izgrađen u naselju Pećani i da će na jednom mjestu objediniti Rudarski fakultet, Visoku medicinsku školu i kapacitete za smještaj i ishranu studenata.

"Cilj nam je da pokušamo još neki ogranak Univerziteta u Banjaluci da dovedemo u Prijedor. Mogu slobodno reći da je ovo za nas jedan od najvećih projekata u istoriji grada Prijedora, kada govorimo o obrazovanju", rekao je Javor Srni.

On je dodao da će grad u što kraćem roku realizovati sve što je potrebno da bi što prije mogla početi izgradnja centra.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izrazio je zadovoljstvo radom dvije viskoškolske ustanove u Prijedoru i činjenicom da je zaustavljen pad broja studenata, navodeći da je Rudarski fakultet ove godine upisalo 15, a Visoku medicinsku školu 67 studenata, da Rudarski ima ukupno oko stotinu, a Visoka medicinska oko 460 studenta.

On je naveo da će investicija u izgradnju centra za visokoškolsko obrazovanje pomoći razvojnim projektima grada, da je inicijativa koja je potekla iz ovog grada dobila podršku i ovog ministarstva i Vlade i da će naredni korak biti informacija o projektu na sjednici Vlade Republike Srpske zajedno sa elaboratom o opravdavnosti.

"Što se tiče finansijske konstrukcije, sad vam možemo reći, budući da projekat tek radimo sad, neke procjene su da je to sigurno od 10 miliona KM i ovo će biti republički projekat, kao i u drugim zajednicama", rekao je Budimir Srni.

Odgovarajući na pitanje o rokovima za realizaciju, Budimir je istakao da je njemu važno da u ovom mandatu napravi sve što bude potrebno kada je riječ o projektnim rješenjima, kao i da se započne ovaj projekat i da bude u dobroj mjeri pri kraju ovog mandata.

Sastanku je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana