Prijatelji ispunjavaju najveći san mladiću sa posebnim potrebama iz Srpca: Nebojša do zime u novoj kući

Dejan Jovičić
Prijatelji ispunjavaju najveći san mladiću sa posebnim potrebama iz Srpca: Nebojša do zime u novoj kući

SRBAC - Da se pravi prijatelji najbolje prepoznaju u nevolji potvrdili su brojni humanisti od Australije do Evrope koji će mladiću sa posebnim potrebama Nebojši Vučenoviću iz Poveliča kod Srpca ispuniti najveću želju - da prije nadolazeće zime dobije novi dom.

Gotovo da nije bilo onih koji poznaju ovog plemenitog čovjeka, vedrog duha i uvijek nasmijanog lica, koji nisu izdvojili barem simboličan iznos kako bi mu pomogli da trajno riješi stambeno pitanje.

Inicijator akcije Dragan Vukobratović kaže da je u proteklih pola godine, koliko traje akcija, prikupljeno oko 35.000 KM, što je bilo dovoljno da se krene sa radovima kako Nebojša ne bi dočekao još jednu zimu u hladnim i vlažnim prostorijama trošne kuće stare pola vijeka, čija obnova nije isplativa.

- Počeli smo sa izgradnjom temelja za novu montažnu kuću površine 53 kvadratna metra, koja će imati dvije sobe, dnevni boravak, kuhinju, ostavu i kupatilo. Prvu fazu radova završavamo, a posao nastavljamo za tri sedmice i trajaće do kraja oktobra, kada očekujemo da Nebojši predamo ključ u ruke - kaže Dragan.

Odziv donatora je bio odličan jer su se javili brojni Srpčani iz dijaspore, naročito Njemačke i Austrije, ali najveća pomoć je stila upravo od Nebojšinih sugrađana. Mnogi su s njim lično kontaktirali i donijeli novac, a udružili su se i brojni kolektivi, poput Opštinske uprave Srbac, u kojoj Nebojša radi kao kurir, kako bi sakupili priloge.

- Pozvali smo brojne firme i dosta ih je izašlo u susret kako bismo opremili kuću novim namještajem i stolarijom, a imamo u planu i uvođenje centralnog grijanja. Potrebne su nam nove stvari jer je većina toga iz Nebojšine kuće dotrajala - ističe Dragan.

On je pozvao humaniste koji su voljni da se priključe akciji jer će za završetak svih radova biti potrebno još najmanje desetak hiljada maraka.

- Nismo više mogli odlagati radove, iako još nemamo sav potreban novac. Dolaze hladniji dani, a krov stare kuće prokišnjava, dok su zidovi puni vlage. Očekujemo da ćemo u naredna tri mjeseca obezbijediti sav iznos i tako uzvratiti pomoć Nebojši, koji se uvijek trudio da pomogne ljudima oko sebe u granicama svojih mogućnosti - kaže Dragan.

Nebojša kaže da ga je dirnula pomoć komšija i prijatelja, naročito onih ljudi koji ga nisu do sada poznavali, a pokazali su želju da mu omoguće normalan život.

- Bilo je teško, u kuću nije značajnije ulagano decenijama i uglavnom sam se trudio da saniram oštećenja kako sam znao i umio. Često su pucale cijevi u kući, naročito tokom zime, a pukotine od vlage su se širile po svim zidovima i plafonima. Sada će sve biti mnogo lakše i neću više strepiti od kiše i snijega - kaže Nebojša.

Život u staroj kući mu je pogoršavao ionako tešku životnu situaciju u kojoj se nalazi, jer je u djetinjstvu zadobio povredu glave koja je prouzrokovala otežan hod i paralizu desne ruke. Uz to su mu roditelji rano preminuli, a sestra, koja se udala i stekla tri djevojčice, već godinama se bori sa karcinomom.

- Primam porodičnu penziju koja nije dovoljna za život, pa su me angažovali u opštini po ugovoru o djelu. Osim toga, kosim i travu za nadnicu po komšiluku. Uzgajam koze, od čijeg mlijeka pravim domaće sapune, ali tu nema neke velike zarade, pa ih često doniram u humanitarne svrhe. Volim planinariti i povremeno volontiram u Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama u Srpcu - kaže Nebojša.

Kao član ovog udruženja, početkom avgusta je besplatno ljetovao sedam dana u Igalu, zajedno sa još 25 roditelja i djece sa posebnim potrebama, što je za njega bilo lijepo i nezaboravno iskustvo.

Pomoć

Svi oni koji su u mogućnosti da pomognu Nebojši u završetku izgradnje nove kuće mogu to učiniti uplatom sredstava na Nebojšin žiro-račun, otvoren kod NLB banke, broj: 562 099 8095 3816 80, za devizne uplate: IBAN: BA395620108129858095, SWIFT BIC: RAZBBA22 ili da se jave organizatorima akcije, Draganu Vukobratoviću na broj 065/545-676 i Danki Petrović na broj 066/317-756, gdje će dobiti više informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana